Cloud (Bulut), uzakta yer alan sunucular yardımıyla sunulan servisleri açıklamak amacıyla kullanılan bir terimdir. Cloud yani bulut benzetmesi tamamen mecazi bir imgedir. Biz insanların gittiği her yerde istisnasız bulutlar vardır. Cloud’la da söylenmek istenen her nereye giderseniz gidin veya hangi cihazı kullanırsanız kullanın servis size bulut kadar yakındır denmek istenmiştir. Bulut servisiyle birlikte sunulan her şeye erişmek için yalnızca bir internet bağlantısı ve web tarayıcısına sahip olan cihazı kullanabilmek yeterlidir.
Peki, bulut teknolojiler ve sunucuların biz insanlara katmış olduğu avantajlar nelerdir ve neden kullandığımız tüm servisler birer birer bulut sunucularla birlikte bizlere sunulmaya başlanıyor? Bilgisayar programları veya kullandığımız servislerden biz bilgisayar kullanıcılarının tüm beklentisi süreklilik ve ulaşılabilirlik ilkeleridir. En basitinden dünyanın en popüler yedekleme servisi olan Dropbox’ı düşünelim. Dropbox’ı yalnızca belirli bir bölgeden kullanabilme şansımız olsaydı içerisine yedeklemiş olduğumuz dosyaları istediğimiz her yerden kullanamayacaktık. Yada en önemlisi bulut platformu olmasa bu servisi çapraz platformlarla kullanamayacak cepten oluşturduğumuz dosyaya cepten webden oluşturduğumuz dosyaya webden müdahale etmek durumunda kalacaktık.
Bunun gibi daha birçok nedenden dolayı servisler kullanıcılara istediğini sunabilmek ve kişiselleştirmelerini yada dosyalarını her nerede olurlarsa olsun ulaştırabilmek amacıyla Cloud bir diğer deyişle bulut sistemini kullanmaktadır.