wmaraci reklam

F Klavye Nedir? F Klavye Tarihçesi ve Neden F Klavye Kullanmalıyız?

F Klavye Nedir? F Klavye Tarihçesi ve Neden F Klavye Kullanmalıyız?

F klavye, Türkçede en çok kullanılan harflerin öncelikli ve fiziksel olarak parmak hareketlerine uygun şekilde yerleştirildiği klavye düzenidir. Tüm dünyada kullanılan diğer tuş dizilimlerinde olduğu üzere F klavye ismini, dizilimin başında yer alan harfin “F” harfi olmasından almıştır. F klavye, Ekim 1955 tarihinde Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi tarafından onaylanmıştır.

Bugün her ne kadar birçok kullanıcı Q klavye veya Qwerty klavye adı verilen klavye tipini kullanıyor olsa da F klavye, daha yüksek yazım hızının elde edilmesi açısından çeşitli resmi devlet dairelerinde tercih edilen birincil klavye tipidir. F Klavye hakkında daha fazla bilgi edinmek için bir alt başlıktan F klavyenin tarihçesini öğrenebilir ve daha sonraki alt başlıktan F klavye diziliminin diğer klavye dizimlerine oranla farklarını görebilirsiniz.

F Klavye Tarihçesi

F klavye ve tuş dizilim tarihçesini bilmeden önce, bu klavye tipinin oluşturma fikrinin neden ortaya çıktığını açıklayalım. Q Klavye dizilimi önce bir mucit tarafından icat edilmiş daha sonrasındaysa daktilo üretimi üzerine yoğunlaşan E. Remington and Sons şirketine satılmıştır.

Yaygın olarak bilinen yanlışın aksine Q klavye, İngilizcenin konuşulduğu dillerde kullanılması amacıyla tasarlanmamıştır. Q klavyenin geliştirilmesinin amacı daktilo üretiminde ortaya çıkan teknik bir hatadır. Daktilo geliştirmeye başlayan E. Remington and Sons şirketinin icat ettiği daktilo, kağıda harfleri basmak için mekanik bağlantılar kullanıyordu. Kapalı bir bölümün içerisinde yer alan bu mekanik kollarda aynı anda iki kol kağıda doğru havalanınca mekanizmada sıkışmalar meydana geliyordu. Bu teknik hatadan kurtulmak ve daktilonun çalışabilmesi içinse yazım hızının yavaşlatılması gerekiyordu.

E. Remington and Sons şirketi de çare olarak gelişi güzel daktilo harflerini dağıttı ve en sık kullanılan harfleri ulaşılması en güç yerlere iliştirdi. Bu sayede yazım hızı düşürülerek mekanizmanın kusursuz çalışması sağlandı.

Hem İngilizce hem de diğer dillere uyum sağlamayan Q klavyenin alternatifini oluşturma fikriniyse ilk defa Milli Eğitim Bakanlığı ile çalışmakta olan daktilo öğretmeni İhsan Sıtkı Yener düşündü. Daha sonrasında F klavye çalışmasına Ankara Üniversitesi ve New York Üniversitesi anlaşması sayesinde Anthony R. Lanza ve Edward Tutark Jr. da katıldı.

II. Dünya Savaşı sonrası yapılan Marshall Planı ile ekonomik yönden Türkiye’yi ileri götürecek ıslahatların gerçekleştirilmesi ve desteklenmesi planlanıyordu. Bu sırada Türkçeye uygun bir klavye modelinin geliştirilmesiyle her yıl 43.500 Türk Lirası tasarruf edileceği verisi yansıdı.

Bu veriler ışığında çalışmaya başlayan ekip, dil yapısı ve parmakların fiziksel özelliklerini göz önünde bulundurarak Türkçe dili için uygun bir tuş dizilimi geliştirdi. Ortaya çıkan klavye önce Devlet Malzeme Ofisine sunuldu ve daha sonra Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi tarafından onaylandı.

Türkiye’de kullanılan bütün klavyelerin F klavyeye dönüştürülmesi çalışmasıysa 1963 yılında Gümrükler Kanunu’na eklenmesi ve ardından 1974 yılında Türk Standartları Enstitüsü tarafından zorunlu standart olarak kabul edilmesiyle sonlandı.

Her ne kadar Türkçe için özel olarak geliştirilmiş F klavyenin daha çok kabul göreceği düşünülse de verilen tüm uğraşlara rağmen F klavye beklediği ilgiyi göremedi. İnsanları F klavyeye davet etmek ve bu tuş diziliminin kullanılmasını arttırmak adına son olarak 10 Aralık 2013 tarihinde Başbakanlık tarafından Resmi Gazete’de yayınlanan genelgeyle 2017 yılına kadar tüm kamu kurum ve kuruluşlarında klavyelerin F klavyeye dönüştürülmesinin sağlanacağı bildirildi.

Klavye Nedir? Klavye Şekilleri ve Klavye Sembolleri
İlginizi Çekebilir!

Klavye Nedir? Klavye Şekilleri ve Klavye Sembolleri

Tuş takımı olarak da adlandırılan Klavye, bilgisayarın ve diğer elektronik aygıtların en önemli giriş ögesi olarak kabul edilir. Zira bilgisayar ve diğer aygıtlar üzerindeki birçok şey komutlardan meydana geliyor. Bu komutları bilgi...

Neden F Klavye Kullanmalıyız?

  1. F klavye Türkçe diline uygun olarak hazırlanmıştır ve kullanılması daha kolaydır. Örneğin Türkçe’de en az kullanılan J harfi, Q klavyede parmakların en aktif kullanıldığı bölgede konumlanırken, F klavyede parmakların en az kullanıldığı bölgede yer almaktadır.
  2. Tuş dizilimi Türkçedeki sözcükleri daha hızlı yazmayı kolaylaştıracak şekilde yerleştirilmiştir.
  3. Resmi analizlere göre F klavye kullanan birinin, Q klavyeden %11 daha hızlı yazabileceğini ortaya koymuştur.
  4. 10 parmak kullanma ve her iki eli de verimli kullanabilme açısından F klavye daha verimlidir.
  5. F klavye kullanırken klavyeye bakmadan yazmak daha kolay ve rahattır.
Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al