Hepatit, karaciğerde oluşan ve nedeni çeşitlilik gösteren iltihaptır. Bu iltihap bazı hastalıklarla birlikte karaciğer yetersizliğine neden olabilmektedir. Hepatitler genellikle virüslerle meydana gelir, bu virüslerin en sık görülenleri ise beş harf ile ifade edilmiştir. Sıklıkla görülen bu virüsler Hepatit A, B, C, D, E olarak anılırlar. Virüsler benzer etkilere neden olsalar da bulaşma yolları kendi içlerinde farklılık gösterebilmektedir.
Oluşan hepatit bazen başka nedenlerle de meydana gelebilmektedir. Virüsler dışında meydana gelen hepatitlerin genel olarak nedenleri arasında alkol ve ilaçlarla birlikte zararlı bakteriler de yer almaktadır.
Virüslerle oluşan hepatitlere viral hepatit adı verilmektedir. Bu virüs türlerinin etkileri ve bulaşma yolları kendi aralarında değişiklikler gösterebilmektedir. Bulaşıcı özelliklerinde de farklılar olduğunu söyleyebiliriz. Kimi virüsler gıda ve besin yollarıyla bulaşabilirken, kimileri içinse kan ya da sıvı teması gibi unsurlar gerekmektedir.
Ülkemizde birbirleriyle karıştırılıyor olsalar da sarılık hastalığı ile hepatit aynı şey değildir. Hepatitler sarılık hastalığına neden olabilseler de, bazen sarılık rahatsızlığı görülmeden de hepatit virüsü barındırılabilir. Dolayısıyla sarılık tek başına bir hepatit tanısı gibi görülse de tanı koymak için tek başına yeterli olmayabilir. Tanı aşamasında semptom görülmeyen kişilerin olmasıyla birlikte halsizlik, ishal, iştahsızlık, bulantı, kusma ve eklemlerde sızı gibi semptomlardan da yola çıkılabilir. Hepatitlerin oluşmasında en sık rastlanan iki virüs olan A ve B türlerini gelin birlikte daha iyi tanıyalım.
Hepatit A Nedir? Nasıl Bulaşır?
Hepatit A virüsü çoğunlukla gıdalardan beslenme yoluyla bulaşan bir virüstür. Aşılama yoluyla önüne geçilebilen bu virüs bulaştığında belirli bir kuluçka dönemi ve etki dönemi ardından atlatılabilir. Genellikle temiz olmayan su kaynaklarıyla yıkanmış sebze ve meyve türleriyle bulaşabilmektedir. Hepatit A’dan korunma yöntemi birçok virüste de olduğu gibi hijyene oldukça önem vermekten geçmektedir.
Hastalığı bir kere atlatan ya da aşı olan kişilerin tekrardan yaşaması bir hayli istisnaidir. Fakat daha önce hastalığı yaşamamış ya da aşılanmamış kişiler HAV için risk grubunda görülebilir.
DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama
DA (Domain Authority), dünyaca ünlü SEO şirketi Moz tarafından geliştirilen ve internet sitelerinin SERP sayfasında birbirine karşı muhtemel üstünlüklerini tahmin etmeye yardımcı olan SEO skorudur. 0 ile 100 arasında derecelendirmeyle ...
Hepatit B Nedir? Nasıl Bulaşır?
Hepatit B taşıyıcılığı da bulunan bulaşıcı bir Hepatit virüsü türüdür. Kan ve sıvı temasının yanı sıra cinsel birleşme esnasında da bulaşabilmekte olan Hepatit B virüsünden aşı ve hijyen kurallarına uyarak korunmak mümkündür. Özellikle diş fırçası gibi kişisel eşyaları bireysel olarak kullanmak, cinsel birleşmede kondomlardan faydalanmak ve tıbbi gereçlerin doğru bir şekilde sterilize edilmesi yaşanabilecek hastalıkların önüne geçebilmektedir.
Hepatit B taşıyıcılığın mümkün olduğu bir hastalık türü olduğundan, hiçbir belirti göstermeden hasta olma şansınızın azımsanmayacak kadar yüksek olduğunu unutmayın, çevreniz ve sevdikleriniz için hijyen kurallarına uyum gösterin. Virüsün belirtileri arasında yer alan karın ağrısı, bulantı ve kusmanın yanı sıra halsizlik, ateş ve sarılık gibi gözlemlenebilir durumlara karşı da dikkatli olmak oldukça önemlidir. Bu belirtilerle karşılaşmanız durumunda doktorunuzla iletişime geçerek yardım talep etmeyi unutmayın.