KDV (Katma Değer Vergisi), ülkemizin de aralarında yer aldığı birçok ülkenin kullandığı, yapılan harcamalar üzerinden alınan vergi ödemesidir. Alınan vergilerin tümü devlet tarafından belli bir oranda ürün ve hizmete göre farklı olacak şekilde belirlenmekte ve bu vergiler yine halk için devlet tarafından harcanmaktadır.
KDV'nin alınmasının ardında yatan temel düşünce pazara giriş yapan satışa hazır haldeki ürün veya hizmetin katma değerinin vergilendirilmesidir. Her ülkede KDV oranı ve uygulaması farklılıklar gösterebilmektedir.
KDV Hesaplama
Kolayca KDV hesabı yapmak için WM Aracı'nın KDV hesaplama aracını kullanabilirsiniz: KDV HESAPLAMA ARACI
KDV hesaplamasında bilinmesi gereken iki farklı esas vardır ki bunlardan ilki verilecek olan KDV oranının ne olduğudur. Ekmek gibi birçok gıda ürününden istenen KDV oranı yalnızca %1 ve bazı diğer gıda ürünlerinden istenen KDV oranıysa %5'dir. Bunun haricinde tüm satış ve senetlerde uygulanacak olan KDV oranı %18'dir.
KDV'nin hesaplanılmasında satışa hazır satış fiyatı üzerinden hesaplama işlemi gerçekleştirilir. Örneğin pazara sokacağımız ve satışını yapacağımız ürün yada hizmetin satış fiyatı 50 TL ise bu tutarın %18'i yani 9 TL'si KDV olarak eklenecek ve satış fiyatı 59 TL'ye yükselecektir.
KDV halkın yararına uygulanan bir vergilendirme olmasının yanı sıra rekabet ortamının da en uygun şartlara ulaşmasına yardımcı olarak, fiyatların birbirine daha yakın olmasına yardımcı olur. Yapılan KDV harcamalarının da yine halka harcanacak olması KDV'yi daha masum hale getiriyor.
DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama
DA (Domain Authority), dünyaca ünlü SEO şirketi Moz tarafından geliştirilen ve internet sitelerinin SERP sayfasında birbirine karşı muhtemel üstünlüklerini tahmin etmeye yardımcı olan SEO skorudur. 0 ile 100 arasında derecelendirmeyle ...
KDV Beyannamesi
Gelir İadesi Başkanlığı tarafından sunulan KDV Beyannamesi formuna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.