Bir ticari işlemin gerçekleştirilmesinde rol sahibi olan kişiye verilen pay veya ödemeye komisyon denir. Komisyon gerçekleştirilen ticaret işleminin tutarının üzerinden alınabilecek bir pay olabileceği gibi alternatif durumlarda sabit olarak da alınabilir. Örneğin emlakçılar başka insanların evlerini pazarlar ve bu evlerin kiralanmasıyla satılması durumunda belli bir oranda komisyon alırlar. Komisyon alan veya arabulucuk yapan kişilere de komisyoncu adı verilir.
Komisyon Hesaplama
Ticari işleme arabulucuk yapan ve ticaretin gerçekleşmesini sağlayan kişinin alacağı paya komisyon adı verildiğini belirttik. Peki bir komisyoncu alacağı komisyon oranını nasıl hesaplayabilir? Komisyon oranları her türlü sektöre, ticari işleme, işin zorluk derecesine göre değişiklik gösterebilir. Örneğin bir galerici satış komisyonu olarak %2 kabul ederken bir emlakçı satılacak ev için %4 komisyon talep edebilir.
Talep edilen komisyonlar yüzdelik dilimlerle belirtiliyorsa o zaman kolayca yüzde hesaplaması yöntemi sayesinde komisyon tutarına erişebiliriz. Örneğin ortada gerçekleşecek bir ticaret var ve bu ticaretin tutarı 25.000 TL olacak, komisyoncu bu işlemden dahili olarak %5 alacaksa 1250 TL tutarı komisyon olacaktır.
Yüzde hesaplanırken ana rakamın önce yüzde birini daha sonra ise yüzde birini çarpma işlemi yardımıyla istediğiniz yüzde oranına göre hesaplayabilirsiniz. Daha pratik bir çözüm arıyorsanız yüzde hesaplamaya yardımcı olan ücretsiz yazılımlar, mobil uygulamalar veya web sitelerini deneyebilirsiniz.
Mobil Nedir?
Hücresel bağlantı ve diğer kablosuz bağlantı elemanlarını kullanarak radyo veya uydu sinyalleri üzerinden bağlantı gerçekleştirebilme yeteneğine sahip olan cihazların tümüne mobil cihazlar denir. Günümüzde mobil cihazlar dediğimi...
Komisyon Sözleşmesi
Komisyoncuların kendi haklarını korumak amacıyla oluşturdukları sözleşmelere komisyon sözleşmesi adı verilir. Bir ticari işleme aracılık edecek ve sonucunda komisyon alacaksınız. Fakat alacağınız komisyon tutarı hakkında kafanızda soru işaretleri var ve ödemenizin yapılmayacağından korkuyorsunuz. Bu durumda ticari işleme özel olarak oluşturacağınız bir sözleşmeyle haklarınızı garanti altına alabilirsiniz.
Eğer komisyon sözleşmesinin nasıl hazırlanacağını bilmiyorsanız internet üzerinde yer alan hazır şablonları düzenleyerek kendi sözleşmenizi oluşturabilir yada bir hukuk danışmanı aracılığıyla komisyon sözleşmesi oluşturabilirsiniz.