Kontrast, ekran üzerinde yer alan renklerin birbirlerine olan zıtlıklarını belirleyebilmek amacıyla geliştirilen bir ayar parametresidir.
Kontrast ayarlamaları genellikle CTR ve LCD monitörler üzerinde yada dijital görseller üzerinde yapılır. Daha düşük kontrastta renkler birbirine daha yakın olur, bu durum renklerin daha yumuşak durmasına yardımcı olur. Tam tersine kontrastın arttırılması halinde renkler arasındaki zıtlık ortanı artar ki, bu ekrandaki çizgilerin daha belirgin hale gelmesine neden olur.
Kontrast ayarlamaları tamamen kişisel zevkle alakalıdır. Örneğin bir monitör üzerinde yüksek kontrast size daha iyi performans veriyor gibi görünürken diğerinde daha düşük kontrast daha iyi olabilir. Yada bir fotoğrafta agresiflik yoğun değilse, o fotoğrafta düşük kontrast daha güzel bir görüntünün öne çıkmasına neden olabilir.
Kontrast Renkler
Kontrast renkler (zıt renkler) bir rengin karşıt rengi ve esas iki rengin karışımıyla elde edilen 1. Derecedeki yardımcı renklerdir. Kontrast renkler tasarımcılar ve özellikle modaya uygun giyinmek isteyen kadın/erkek herkes için önemli bir ölçüttür. Zira bir rengin kontrastı yani zıttı kendisiyle uyum içerisindedir. En basitinden siyah ve beyaz birbirine karşıt renkler olmasına karşın ikisinin bir arada kullanımı halinde gerçekten başarılı tasarımlar ortaya çıkabilmektedir. Diğer en çok bilinen ve kullanılan zıt renklerse; kırmızı ve yeşil, mavi ve turuncu, sarı ve mor renkleridir.
CTR Nedir?
CTR (Click Through Rate) diğer bir adıyla Tıklama Oranı (TO), bir web sitesinde görüntülenen reklamlara oranla kullanıcıların yapmış oldukları tıklamadır. CTR oldukça kolay bir matematik işlemiyle hesaplanabilir. Örneğin bir web s...
Kontrast Madde
Kontrast madde film, MR vb. manyetik çekimlerde tanının daha iyi konulabilmesi amacıyla kullanılan bir çeşit kimyasal maddedir. Kontrast madde hastaya damar yoluyla verilerek elde edilecek görüntü sonuçlarının daha net olmasına yardımcı olur. Sağlığa herhangi bir zararı olmayan bu madde hamile kişilerde ve alerjisi olan kişilerde ciddi yaralanmalara neden olabilmektedir.