
Müsilaj, biyolojik ve kimyasal etkenlerden dolayı oluşan fitoplankton isimli deniz canlılarının aşırı çoğalması ve su sıcaklığındaki dengesizlikten dolayı bakterilerin artmasıyla oluşan sümüksü bir maddedir. Halk arasında deniz salyası olarak da bilinen Müsilaj, deniz ve deniz canlıları için oldukça tehlikeli bir maddedir. Deniz suyunun sıcaklığı, tuz oranı, kirlilik ve çoğalan bakterilerin de etkilediği deniz salyaları, denizlerin doğalarına aykırı durumları dışa vurması olarak da biliniyor.
Müsilaj Neden Olur?
Müsilajın birçok sebebi olsa da en çok bilinen sebeplerden bazıları iklim bozuklukları, deniz kirliliği ve denize dökünen biyolojik ve kimyasal atıklardır. Doğal oluşan müsilajların dışında müsilajların önüne geçebilmek için denizleri kirletmemek gerekiyor.
Müsilaj Zararları
Müsilajın yükselmesi, ciddi anlamda deniz ekosistemine zarar verebiliyor. Deniz canlılarının ölümüne sebep olan müsilaj, kısa sürede giderilmediği takdirde ekosisteme onarılamaz hasarlar bırakabiliyor. Ayrıca balıkçıların da işlerini bir hayli zorlaştırıyor.
Müsilajın içerisinde yer alan bakteri ve mikroorganizmalar, insanlar için de zararlı olabiliyor. Müsilaj olan bölgelerde denize girilmemeli ve deniz canlısının tüketilmemesi konusunda ciddi uyarılar yapılıyor. İnsan tenine değen müsilaj, barındırdığı bakteri çeşitlerine göre ciltte yanıklara kadar birçok zarar verebiliyor.
Müsilaj Marmara
En son Marmara denizinde ortaya çıkan müsilaj problemi, özellikle istanbulluları korkutmuş ve hem yerel hem de merkezi yönetimi harekete geçirdi. 2021 yılında ortaya Marmara denizinde ortaya çıkan müsilaj, deniz canlılarına büyük zararlar vermiş, Marmara denizinin görüntüsünü tamamen bozmuştu. İki yıldır aralıklarla yapılan müsilaj temizleme çalışmaları başarılı sonuçlar verse de zaman zaman Marmara denizi müsilaj saldırısına uğramaya devam ediyor. Uzmanlar bu saldırıların asıl sebebinin kirlilik olduğu konusunda hemfikirler.