Responsive (Duyarlı Tasarım), bir internet sitesinin tüm ekran çözünürlüklerindeki bilgisayar, tablet ve mobil cihazlar tarafından sorunsuz ve uyumlu şekilde görüntülenebilmesidir. Responsive tasarıma sahip olan internet sitelerine tüm cihazlarla giriş yapıldığında maksimum kullanıcı deneyimi elde edilir. Bu da hem arama motorlarının hem de internet kullanıcılarının responsive görünüme sahip olan internet sayfalarını daha sık tercih etmesine yardımcı olur.
Responsive tasarımlarda birincil amaç, siteye giriş yapan internet kullanıcısının ekran boyutunun otomatik olarak algılanması ve kullanıcının o içeriği en iyi şekilde görüntüleyebilmesi içi sayfanın en iyi şekilde boyutlandırılmasıdır. Yeniden boyutlandırılan sayfa farklı ekran çözünürlüğüne uyum sağladığı için sayfa üzerindeki element ve işlevler tam olarak kullanılabilir ve kullanıcılar maksimum kullanıcı deneyimini yaşayarak sayfadan ayrılır.
Responsive Tasarım
Responsive Tasarım veya Duyarlı Tasarım, internet sitesinin tüm ekran çözünürlüklerine sahip cihazlarda tam ve kullanıcının sayfayı en iyi şekilde kullanabileceği hale getirilmesi demektir. Responsive tasarım’ı basit bir su örneğiyle açıklayabiliriz. Elinizde 1 litre hacmine sahip su olduğunu düşünün.
Bu suyu doldurabileceğimiz farklı geometrik şekillere sahip 1 litre kaplara doldurduğumuzu düşünün. Su kapları hangi şekilde olursa olsun su içerisini tam olarak dolduracaktır. Responsive tasarımlarda da su içerik ve sayfanın içerisindekiler, su kapları da kullanıcıların sahip olduğu farklı özelliklere sahip olan cihazlardır.
Responsive tasarımlar meydana getirilirken esnek sütunlar, esnek görseller ve CSS medya girdileri kullanılır. Bu esneklik sayesinde tasarımlar hangi ekran boyutları karşılarına çıkarsa çıksın daha önceden biçimlendirme şartları belirtildiği için kolayca sayfaya uyum sağlayabilir.
Responsive tasarıma sahip olmak günümüz açısından eskiye oranla çok daha önemli hatta olmazsa olmaz denebilir. 2015 ile 2016 yılları arasında açıklanan istatistik raporlarına göre artık mobil cihazlar üzerinden internet kullanımı masaüstü platformunu geride bırakıyor. Bu da mobil platformlar ve ekran boyutu farklı birçok cihazın internet sitelerini daha sık ziyaret etmesi anlamına geliyor.
Kullanıcıların Responsive tasarım ile elde ettiği kullanıcı deneyimini uygulayan ve internet trafik verilerinin artışını gözlemleyen Google gibi birçok arama motoru da Responsive tasarıma sahip olan internet sitelerine daha fazla özen gösterip, daha iyi sıralamalar veriyor. Hatta 2016 yılı içinde yapılan güncellemeyle birlikte Google artık mobil uyumlu siteler ile masaüstü için içerik ve hizmet sunan siteleri iki farklı index önbelleğine alıyor, internet sitesi Responsive tasarıma sahip olmayan siteleri mobil kullanıcılara göstermiyor.
Sanırım bu birkaç basit açıklama bile Google’ın responsive tasarımlara ne kadar büyük bir önem verdiğini anlamamız için yeterli olacaktır. Peki, responsive tasarıma sahip sayfalara sahip olmanın bir Webmastera kazandırabileceği diğer avantajlar neler?
- İnternet siteniz sürekli kullanıcılar tarafından daha çok kullanılacak.
- Siteniz aracılığıyla yaptığınız satışlar artacak veya sitenizin reklam gelirleri yükselecek.
- Sadece yayın yapan veya kısıtlı bir ihtiyacı gideren bir siteniz varsa mobil uygulamaya sahip olma ihtiyacınız ortadan kalkacak.
- İnternet sitenizin marka değeri yükselecek.
- Responsive tasarımdan faydalanmayan rakiplerinize karşı rekabet avantajınız olmuş olacak.
Index Nedir? Index Yapma ve Index Atma
Index, web sunucularında varsayılan olarak siteye giriş yapıldığında ilk çağırılan sayfadır. Örneğin Apache bir web sunucumuz olsun ve bu sunucumuzun içerisinde farklı isimlerde birçok farklı Index dosyamız olsun. Sunucumuz bu Inde...
Responsive Tasarım Ölçüleri
Responsive tasarımlar hazırlanırken farklı ölçü parçalama birimleri kullanılabiliyor. Bu farklılık genellikle internet sitesinin ne kadar yüksek uyumluluk göstermesi için tasarlanması gibi amaçlara göre farklılık gösterebiliyor. En çok takip edilen ölçü birimleri için aşağıdaki ölçüleri kullanabilirsiniz. Ek olarak buradaki araç yardımıyla da responsive tasarımları hazırlarken içeriklerin ne kadar yer kaplayıp ölçekleneceği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
- Küçük ekranlı telefonlar: 240 x 320 px
- iPhone vb. küçük modeller: 320 x 480 px
- Küçük ekranlı tabletler: 480 x 640 px
- iPad ve Minibook: 768 x 1024 px
- Geniş ekranlı cihazlar: 1024 x 768 px
- Notebook ve Masaüstü: 1200px ve Yukarısı