Index, web sunucularında varsayılan olarak siteye giriş yapıldığında ilk çağırılan sayfadır. Örneğin Apache bir web sunucumuz olsun ve bu sunucumuzun içerisinde farklı isimlerde birçok farklı Index dosyamız olsun. Sunucumuz bu Index dosyaları arasından ilk aşamada mutlaka adı “Index” olan dosyayı getirecek ve kullanıcıya gösterecektir. Index dosyasının uzantısı farklı şekillerde olabilir. Örneğin Index.php, Index.htm, Index.html gibi uzantılar dosyanın tanınmasında herhangi bir sıkıntının oluşmasına neden olmaz.
.Htaccess dosyası üzerinden özel bir komut verilmesi halinde index dosyasının adı değiştirilir. Bu durumda sunucuda Index adında bir dosya olsa dahi, özel komutla belirtilen dosya varsayılan olarak çağırılan dosya olacaktır.
Index’in özellikle biz Webmasterlar olarak kullandığı bir de jargon hali mevcuttur. Index ile birçok Webmasterın kast ettiği şey internet sitenizdeki tekil bir sayfadır. Siteniz içerisinde 100 içerik varsa ve arama motorları bunun 100’ünü de belleğine almışsa sitenizin Index’i 100’dür. Yani tekil sayfalarınız Index olarak adlandırılır. Bir başka kullanım olan Index hızıyla anlatılmak istenen ise tekil sayfanızın ne kadarlık süre içerisinde arama motoruna kaydedildiği ve arama sonuçlarında görüntülenebildiğidir.
Index Yapma
Bir internet sayfası tasarlamanın ilk adımı kaliteli bir Index sayfasından geçer. Hem bir internet sitesi oluşturma hem de web tasarıma başlama konusunda Index yapımı ilk olarak başlayacağınız emekleme adımlarından biri olarak görülür. Peki, istediğiniz gibi bir Index sayfasını nasıl oluşturabilirsiniz?
Bir Index sayfası meydana getirmenin birden çok yolu vardır. Eğer amacınız yazılım ve tasarım öğrenmekse o halde işe CSS ve HTML dillerini öğrenerek başlamanız gerekiyor. HTML & CSS kodlarını öğrendikten sonra basit bir not defteri yardımıyla bile yalnızca dakikalar içerisinde istediğiniz gibi bir Index tasarımı meydana getirebilirsiniz.
Eğer sadece hafiften başlama kararındaysanız o halde de Index tasarlama konusunda size yardımcı olacak yazılımları deneyebilirsiniz. Bu konuda en çok tavsiye edilen ve bizim önerimiz olan yazılım Adobe Dreamweaver ürünüdür. Bu ürün sayesinde kodlama bilginiz olmasa dahi profesyonel tasarımlar meydana getirebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz internette yer alan diğer web tasarım araçlarından da faydalanarak Index çalışmalarını meydana getirebilirsiniz.
HTML Nedir? HTML Kodları ve HTML Dersleri
HTML (Hyper Text Markup Language), web üzerinde yayın yapabilecek sayfalar oluşturmak üzere kullanılabilen, Türkçe’ye ise zengin metin biçimlendirme dili olarak çevirilebilecek bir betik dilidir. HTML ile hazırlanan dosyalar *.html veya *...
Index Atma
Index atmak, jargon olarak kullanılan bir başka deyiştir. İnternet korsanları bir web sitesinin güvenlik açığından faydalandığında çoğunlukla sistem sahiplerine bir not bırakmak için ana sayfayı değiştirirler. Bu işlem index atma olarak açıklanır.