Sintigrafi, nükleer tıpta hastalıkların tanısı için kullanılan ve çok düşük dozda radyoaktif maddenin vücuda verilip gamma kameraları kullanılarak yapılan bir görüntüleme yöntemidir. Nükleer görüntülemenin yapılabilmesi için gerek duyulan radyoaktif madde hastaya ağız ve damar yolu ile düşük dozda verilir. Belirli bir süre sonra bu madde hedef doku ve organların içerisinde birikir ya da dışarıda kalır. Bu şekilde hastadan yayılan gama ışınları gamma kameraları kullanılarak görüntü haline getirilir. Başlangıçta iki boyutlu tarama gerçekleştirilirken günümüzde, üç boyutlu görüntüler (SPECT) alınabilmektedir.
Tiroid bezinin gelişim, yapısal ve fonksiyonel hastalıklarının incelenmesi ve tanı konulması yanında tedavi planlama ve izleme gibi çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır.
Sintigrafi çekim süresi çekilecek bölgeye göre farklılık göstermektedir. Tiroid sintigrafisi, radyoaktif madde verildikten yaklaşık 5 dakika sonra yapılmaktadır ve bu işlem 3 -5 dakika arasında sürmektedir. Bu süre kemik sintigrafileri ve kalp sintigrafilerinde 2-3 saat olabilir. Sintigrafi çekilirken hastanın hareket etmemesi gerekir.
Nükleer tıpta kullanılan sintigrafik görüntüleme teknikleri, dokularda meydana gelen fizyolojik değişikliklere dayandığından erken evrede özellikle kanser gibi hastalıkların teşhisine imkân vermektedir. Tümörün erken evrede fizyolojik düzeyde değişiklikler oluştuğu anda teşhis edilebilmesi kanserin yayılmadan tedaviye başlanabilmesini sağlayabilmektedir. Bu tetkikler güvenli ve ağrısızdır. Bu nedenle tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.
Sintigrafinin Yan Etkileri Nelerdir? Sintigrafi sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Bu uygulama yöntemleri genellikle; güvenilir, ağrısız, yan etki profilleri ve alerji riskleri çok düşük olan inceleme yöntemleridir. Uygulanan radyoaktif madde genellikle 24-48 saat içerisinde idrar ya da dışkı ile atılır. Bu süre içinde insanlardan uzak durulmalıdır. Sintigrafi çekiminden sonra, ilk 24 saat özellikle hamile kadınlar ve bebeklerden uzak durulmalıdır. Emziren anneler bu süre içinde bebeklerini emzirmeye ara vermelir.
DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama
DA (Domain Authority), dünyaca ünlü SEO şirketi Moz tarafından geliştirilen ve internet sitelerinin SERP sayfasında birbirine karşı muhtemel üstünlüklerini tahmin etmeye yardımcı olan SEO skorudur. 0 ile 100 arasında derecelendirmeyle ...
Sintigrafi Yöntemi Öncesinde Yapılması Gerekenler
- Sintigrafi öncesi özel bir hasta hazırlığı veya anestezi gerektirmez.
- Görüntülemeyi etkileyebileceği için hasta tiroksin hormonu ve antitiroid gibi ilaçlar kullanıyorsa doktoruna bilgi vermelidir.
- Öncesinde yemek yeme durumuyla ilgili doktordan bilgi alınmalıdır.
- Emziren annelerin sintigrafi öncesinde sütlerini sağması önerilmektedir.
Kalp Sintigrafisi
Koroner arter hastalığının tanısı, şiddetin belirlenmesi ve tedavi takibi gibi hastalığın bütün aşamalarında kullanılan temel görüntüleme yöntemidir.
Tiroit sintigrafisi
Tiroid sintigrafisi, tiroid bezi hastalıklarının değerlendirilmesinde kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Tiroid sintigrafisi ile graves hastalığı, endemik guatr, hashimato tiroiditi, toksik/nontoksik multinodüler guatr, toksik adenom (sıcak nodül- hiperaktif), toksik adenom (soğuk nodül - hipoaktif), kistik nodül, lokal tiroidit değerlendirilir.
Kemik Sintigrafisi
Kalça ve diz protezlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. İskelet lezyonlarını yüksek duyarlılık ile saptaması, düşük maliyetli olması nedeniyle sıklıkla kullanılır. Kemik sintigrafisi metabolik kemik hastalıkları ve çeşitli eklem anormallikleri, işkence iddialarının belgelenmesinde kullanılabilir.
Böbrek (Renal) Sintigrafisi
Statik böbrek sintigrafisi ve dinamik böbrek sintigrafisi, diüretikler ve kaptopril gibi çeşitli girişimler ile birlikte çeşitli böbrek hastalıklarının tanısında yaygın biçimde kullanılan,görüntüleme yöntemidir
Akciğer Sintigrafisi
Pulmoner emboli tanısı için en çok kullanılan görüntüleme yöntemidir.