Temiz kurulum, önceki yazılımın cihazdan tümüyle silinmesi ve yeni yazılımın ya da güncel sürümün kurulmasıdır. Temiz kurulum yapmak için daima eski yazılımın silinmesine gerek yoktur. Güncelleme (update) işlemi için de temiz kurulum yapılabilir ve cihazın eski yazılımı tamamen sıfırlanarak güncel bir sürüm kurulabilir.
Temiz kurulum işlemi çoğu zaman işletim sistemi için kullanılan bir tabirdir. Örneğin bilgisayarında Windows 10 yüklü bir kullanıcı, işletim sisteminin performansından memnun kalmaması halinde mevcut sistemi sabit diskinden formatlar. Ardından boş diske yeni bir kurulum yapar. Bu işleme temiz kurulum denir. Temiz kurulum aşamasında diskteki tüm veriler sileneceği için mevcut dosyalarınız kaybolacaktır. Temiz kurulum yapılmadan önce ihtiyaç duyacağınız dosyaları muhakkak harici bir kaynağa kopyalamalısınız.
Temiz kurulum işleminin daha fazla zaman alması ve uğraş gerektirmesi nedeniyle kullanıcılar genelde yalnızca mevcut güncellemeyi kurmakla yetinirler. Teorik açıdan sisteminize her yeni güncelleme geldiğinde sisteminize temiz kurulum yapmanızın deniz aşrı faydası dokunmayacaktır. Yine de bazı durumlarda performans artışını sağlamak için temiz kurulum alternatifine yönelinebilmektedir.
Kullanıcıların temiz kurulum yapma nedenlerini kısaca şöyle örnekleyebiliriz;
Aklına bir soru mu takıldı? O zaman uzmana sor: