wmaraci reklam

WannaCry Nedir? WannaCry Virüsü ve WannaCry Virüsü Silmek

WannaCry Nedir? WannaCry Virüsü ve WannaCry Virüsü Silmek

WannaCry, ilk defa 12 Mayıs Cuma günü yayılmaya başlayan ve yalnızca bir kaç gün içerisinde 150’nin üzerinde ülkede toplamda 200.000’i aşkın bilgisayar kullanıcısının verilerini ele geçirmeyi başaran bir çeşit ransomware, fidye virüsüdür.

WannaCry’ın bir bilgisayar virüsü yaygını olarak ortaya çıkışını NSA (Ulusal Güvenlik Ajansı) keşfetmiştir. Yapılan ilk analizlere göre WannaCry fidye virüsünün Windows XP başta olmak üzere eski ve güncelleme desteği kesilmiş işletim sistemi sürümlerinde bulunduğu fark edilmiştir. Kısa süre içerisinde yayılım göstermeyi başaran WannaCry virüsü, Türkiye dahil olmak üzere; Çin, Rusya, Hindistan, ABD ve daha birçok ülkede kendini göstermiştir.

WannaCry Virüsü

WannaCry virüsü sosyal medyada; WannaCrypter, WannaCryp3r ve WannaDecrpyter gibi farklı isim varyasyonlarıyla anılsa da aslında tüm virüsler tek bir WannaCry virüsüdür. Peki, tüm dünyanın unutamayacağı en büyük siber salgınlardan biri olmayı başaran WannaCry virüsü nasıl ortaya çıktı?

Virüsü ilk defa keşfetmeyi başaran NSA’a göre, WannaCry virüsünün yayılan ilk sürümleri gücünün EternalBlue adı verilen bir yazılım açığından elde ediyordu. EternalBlue Exploit’i, 2017 yılının başında Shadow Brokers isimli internet korsanı grubu tarafından paylaşılıyor ve Microsoft açığı fark ettiği anda acil olarak yayınladığı güvenlik yamasıyla sorunun önüne geçiyor.

WannaCry’ın ortaya çıkmasının öyküsü de tam olarak burada başlıyor. Birçok bilgisayar kullanıcısı EternalBlue için dağıtılan güvenlik güncellemesine sahip olmayan daha eski bir Windows sürümü kullanıyor. Bu da internet korsanlarına Windows’un eski sürümleri üzerinden harekete geçirebileceği harika bir Backdoor şansı sunuyor.

WannaCry virüsü, bulaştığı sistemde hemen harekete geçerek bilgisayarın içerisindeki tüm verileri kilitliyor. Virüs verileri kilitledikten sonra bilgisayar kullanıcısına verilerinin kilitlendiğini, verilerine tekrardan ulaşmak için ne kadar Bitcoin’i hangi hesaba ödemesi gerektiğininin belirtildiği bir ekran gösteriyor. Eğer belirtilen süre içerisinde veriler için istenen fideye ödenmezse WannaCry virüsü devreye girerek kilitlemiş olduğu verilerin tümünü silme yoluna başvuruyor.

Neredeyse tüm bilinen bilgisayar virüslerinde olduğu gibi WannaCry’ın bilinen ilk sürümleri benzer yolları izleyerek bulaşıyor. Virüs, bilgisayar kullanıcılarına bir e-posta eki veya harici bir dosya olarak sunuluyor. Bir şekilde bu dosyanın çalıştırılmasıyla komutlar arkaplanda işliyor ve WannaCry sistem üzerinde aktif hale geliyor.

DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama
İlginizi Çekebilir!

DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama

DA (Domain Authority), dünyaca ünlü SEO şirketi Moz tarafından geliştirilen ve internet sitelerinin SERP sayfasında birbirine karşı muhtemel üstünlüklerini tahmin etmeye yardımcı olan SEO skorudur. 0 ile 100 arasında derecelendirmeyle ...

WannaCry Virüsü Silmek

Her bilgisayar virüsü farklı bir amaca hizmet eder. Bu nedenle bilgisayar virüsleri amaçlarına göre kategorize edilmiştir. WannaCry virüsünde olduğu gibi, kullanıcıyı korkutan, verilerini ele geçiren ve verilere tekrar ulaşmak için fidye isteyen bilgisayar virüslerinin tümüne ransomware ve fidye virüsü adı verilir.

Sisteminize herhangi bir ransomware bulaştığında seçenekleriniz oldukça kısıtlıdır; istenilen fideyiyi ödersiniz ya da ödemezsiniz. Bunlar maalesef bir ransomware tehdidi ile karşı karşıya kaldığınızda sahip olduğunuz tek seçeneğinizdir. Elbette ödeme yaptığınızda verilerinize erişebileceğinizin veya erişemeyeceğinizin hiçbir garantisi olmadığını hatırlatmakta fayda var.

Eğer farklı seçeneklere sahip olmak istiyorsanız, en yakın zamana ait yedeklerinizi geri yükleyerek ufak bir gerilemeyle kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Bilgisayarınızdaki veriler sizin için büyük bir önem arz etmiyorsa bilgisayarınızın tamamen biçimlendirerek (format atarak) bilgisayarınız kullanmaya kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Verileriniz hayati derecede önem taşıyorsa, verilerin decrypt edilmesi için güvenlik uzmanı bir şirketle çalışarak verilerinize ulaşmayı deneyebilirsiniz.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al