ActiveX, Microsoft’un OLE ve COM teknolojilerini kullanan internet uygulamaları için kullanılan bir eklentidir. HTML kodu aracılığıyla ActiveX aktif hale getirerek kullanıcılara yalnızca tarayıcıları üzerinden gerçekleştirebileceği fonksiyonlar sunulabilir. Örneğin, ActiveX yardımıyla bilgisayarınızı online olarak taramaya yardımcı olan ücretsiz bir antivirüs sitesinin hizmetinden faydalanarak tarayabilirsiniz. Yada Windows güncellemelerini kontrol etmeye yardımcı olan farklı bir site ActiveX deneyimi yardımıyla bilgisayarınızda güncelleme olup olmadığını uzakta kontrol edebilir. Daha bunun gibi birçok fonksiyonel özellik ActiveX sayesinde kullanıcılara sunuluyor ve böylece online servisler kullanıcılara herhangi bir yardımcı araç indirilmeksizin ulaştırılabiliyor.
Faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz ActiveX teknolojisinin bize sunduğu birde dezavantajları var. ActiveX ile birlikte kullanılan plug-in’ler yardımıyla kötü niyetli kişiler bilgisayarınıza zarar verebilir ve dahası kişisel verilerinizi ele geçirebilir. Bu nedenle ActiveX’in kendisini kullansanız dahi kesinlikle hiçbir ActiveX eklentisini kullanmamanızı bir güvenlik ipucu olarak daima aklınızda tutun.
ActiveX, yalnızca Microsoft Windows’un sahibi olduğu Internet Explorer aracılığıyla kullanılabilmektedir. Günümüzde internet tarayıcısı alışkanlıklarımızı gözden geçirecek olursak artık zaten IE ile birlikte ActiveX’in de kullanım alanını yitirdiğini söyleyebiliriz. Modern tarayıcılar tek bir firmaya ait olan ürünler yerine çok daha yaygın ve kolayca edinebilen Flash, Java ve Shockwave’i kullanmaktadır.