
Bordro, işveren kurum ya da kişilerin, her ay personellerine ödedikleri ücreti gösteren resmi belgedir. Ödenen ücretin yanı sıra, kesilen vergilerin, sigorta primlerinin ve daha farklı kesintiler varsa onların detaylarını içeren bordro, hem işveren hem de personel için yasal bir güvencedir. İşverenin muhasebe departmanı tarafından hazırlanan bordrolara tüm ödenen ve kesilen tutarlar kuruşlarına kadar işlenmelidir. Çalışan personeller istedikleri zaman bordrolarını iş yerinden talep edebilirler.
Bordo Hesaplama
Bordro hesaplaması yapabilmek için önce brüt ve net maaşın bilinmesi gerekiyor. Brüt maaş bilindikten sonra tüm yasal kesintiler bu brütten düşüldükten sonra kalan tutar, net maaş olarak geçmekte. Bunları hesaplamak, bordoda yer alan brüt maaşı, kesintileri ve net maaşı karşılaştırmak için oldukça önem arz ediyor. Şayet hesaplanan tutarlarla bordroda yer alan tutarlar eşleşmiyorsa, çalışılan yerin muhasebesine başvurularak bordronun tekrar hesaplanması talep edilmesi gerekir.

Brüt Nedir? Brüt Ücret Nasıl Hesaplanır?
Brüt, bir ücret tutarının üzerinden henüz vergi ve diğer kesintilerin yapılmamış olduğu toplam ham tutardır. Brüt bir maaş veya gelirin, net bir varlığa dönüşmesi için brüt ücret üzerinden vergilerin ve diğer gider kalemlerini...
Bordro Uzmanı
Bazı zamanlar muhasebeler çok yoğun olduğu için bordro hesaplaması ve takibi için firmalar bordro ve özlük işleri uzmanı işe alırlar. Bu uzmanlar, işe giren bir personelin SGK kaydından, çalışam günü hesaplamasına, kesintilerinin hesaplanmasından bordro düzenlenmesine kadar her türlü yasal süreçlerinden sorumlu olurlar. Şayet bordro yanlış hesaplanmışsa ve hesaplayan bordro ve özlük işleri uzmanı ise, bu yanlışın düzeltilme talebi yine uzmana yapılmalıdır.