CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart), bilgisayarlar tarafından gerçek insanların kimliğini doğrulamak amacıyla kullanılan koruma sistemidir. CAPTCHA'lar çoğunlukla kolayca okunabilir bir görselin üzerinde yer alan yazılarla birlikte gerçek kullanıcılara sunulur. İnsanların bu görselleri okuması ve anlaması oldukça kolayken bilgisayarların bu görselleri okuması çok zor ve hatta neredeyse imkansızdır.
CAPTCHA Kodu
CAPTCHA özellikle formlarda ve önemli işlemlerde, işlemlerin bilgisayar yazılımları tarafından değil de gerçek kullanıcılar tarafından yapıldığını onaylamak amacıyla sunulmaktadır. Örneğin bir web sitesine yorum yapmaya yardımcı olan yazılımlar kolayca geliştirilebilir ancak CAPTCHA kullanılan sitelerde bu yazılımla seri yorum gönderimi mümkün olmayacaktır. Çünkü yazılım bu kodu okuyamayacak ve yorumun yayınlanması için geçerli olan değeri forma sunamayacaktır.
CAPTCHA kodları küçük ve büyük harfe duyarlı değildir. Örneği WMARACI yazmanızla wmaraci yazmanız arasında hiçbir fark yoktur ve sistem bu kodu da geçerli olarak kabul edecektir. Oldukça kullanışlı bir sistem olan CAPTCHA'da elbette kusursuz değil. Bu koruma sisteminin en büyük dezavantajı okuma güçlüğü çeken ve gözleriyle ilgili sorun yaşayan kullanıcıların kodu tam olarak görmemesi veya zorlanarak okumasıdır. Bu dezavantajı gidermek için tüm modern CAPTCHA sistemleri içerisine bir dinleme butonu yerleştirilmiştir.
Web Nedir? Web Siteleri ve Web Kayıt
Web, internet üzerinde yayınlanan birbiriyle bağlantılı hiber metin elemanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Web kelimesi, İngilizce anlamıyla kumaş dokusundan esinlenerek verilmiş bir isimdir. Dilimizdeki karşılığı ise ağ kelimes...
CAPTCHA Bypass
CAPTCHA Elbette internette spamsiz bir dünya için oldukça önemli fakat bazen bu kodların insanı çıldırttığı gerçeğini de yadırgamamak gerekiyor. Özellikle bazı servislerin içerisinde kullanıcıların her adımından sonra güvenlik koduyla doğrulama yapılması istenebiliyor. Böyle durumlarda da Captcha Bypass eden yazılım ve eklentiler devreye giriyor.
Captcha Bypass yönetimi genellikle bir kere giriş yapılmış servislerde kullanılabiliyor. Örneğin Facebook'a bir kere doğru Captcha girip gerçek bir kullanıcı olduğunuzu onayladıktan sonra geri kalan Captcha'ları bu tür yazılımlar sizin için halledebiliyor.
Tabii kullanılması pekte etik olmayan bu yazılımlar da kullanıcılara ücretsiz olarak sunulmuyor. Captcha Monster gibi yazılımlar kredili sistem karşılığında kullanıcılara sunuluyor. Yani ne kadar Captcha o kadar para.