Cloaking veya Türkçesiyle Gizleme, arama motorlarında daha üst sıralara yerleşebilmek için kullanılan eski ve en yaygın Black Hat SEO yöntemlerinden biridir. Arama motorlarının algoritmaları her ne kadar kusursuzca işliyor olsa dahi tamamen kusursuz değildir ve içerisinde faydalanacak açıklar daima vardır. Cloaking yöntemi de bir zamanlar sıklıkla kullanılan bu yöntemlerden biriydi.
Cloaking Nasıl Yapılır?
Cloaking yönteminde arama motorlarına ait olan User Agent'lar yani daha basitçe anlatmak gerekirse arama motorlarının robotları web sitesini taramak için giriş yaptığında özel ve ayrı bir sayfaya yönlendiriliyordu. Bu sayfa ziyaretçiler tarafından görülmeyen ve sadece arama motorlarının botları için hazırlanan sayfalardı.
Bu sayfalarda estetik güzellik kaygısı taşınmadığı için sayfa yüklenme hızı maksimize ediliyor, gereksiz kod satırları neredeyse hiç yer almıyor ve salt metin arama motorlarının tam olarak istediği şekilde veriliyordu.
Böylece temiz tasarım ve salt metinle dolu olan sayfaları arama motorlarının botları daha çok seviyor ve derecelendirmede bu sitelere daha üst sıralarda yer vermeyi makul kabul ediyordu. Geçmişte birçok web sitesi bu yöntem sayesinde kalite içeriğe sahip olmamasına karşın daha üst sıralarda yer alabilmeyi başardı. Tabii, gelişen algoritmalarla birlikte başta Google olmak üzere diğer tüm gelişmiş arama motorları kısa süre sonra bu yöntemin farkına vardı.
Cloaking Günümüzde Yapılamaz mı?
Cloaking yani gizlenme yöntemi günümüzde de kolayca yapılabilir. Tıpkı mobil kullanıcıları mobil siteye gönderdiğiniz gibi arama motoru botlarını da özel olarak ayarlanan sayfalara gönderebilirsiniz fakat artık gelişmiş tüm arama motorları bu yöntem için çok katı yöntemler uyguluyor. Üstelik Cloaking artık botlar tarafından çok kısa bir süre içerisinde anlaşılıyor ve ardından arama motorunu kandırmak için yaptığınız girişimden dolayı web sitenizin arama motorunda yer alan sayfaları tamamen kaldırılıyor.