CNAME (Canonical Name), hedef alan adını asıl adrese yönlendirmek için kullanılan bir yönlendirme aracıdır. CNAME’ler çoğunlukla web sitesinin bakımı yapılırken yada siteye ulaşmayı daha kolay hale getirmek için kullanılırlar.
CNAME Kaydı
CNAME kaydı; bir alan adının yönetim paneli üzerinden alan adına tanımlanmış olan kayıt değeridir. Bu kayıt değeri farklı amaçlarla ve yöntemlerle farklı hedeflere ulaşmak için kullanılabilir. Bunlardan en temel örneği bir alan adını asıl web sitesi olan barındırma hizmetine yani Hosting servisinize yönlendirmek olabilir. Ayrıca alan adımız üzerinden oluşturacağınız sub-domain ve diğer hostname’ler CNAME kaydı aracılığıyla imzalanır.
Daha net anlaşılabilmesi ve CNAME kaydının farklı amaçlar için kullanılabileceğine örnek vermek için basit bir senaryoyla durumu özetleyelim;
Alanadim.com şeklinde bir alan adına ve yayında olan web sitesine sahipsiniz. Bu alan adına giriş yaparken kullanıcıların ww.alanadi.com veya ws.alanadi.com şeklinde yazım yanlışları yaparak da web sitesine giriş yapabileceğini düşünüyor ve hemen bir sub-domain oluşturarak CNAME aracılığıyla bu sub-domain’i ana siteye yönlendiriyorsunuz. Böylece ww.alandim.com yazan kullanıcıya 404 veya diğer bulunamadı hatalarını göstermek yerine doğrudan kendi web sitenize yönlendirebiliyorsunuz.
CNAME kayıtları yardımıyla web sitenizi farklı adreslere yönlendirilmesini de sağlayabilirsiniz. Bu yönlendirme farklı bir internet adresi olabileceği gibi kendi dizin yada sub-domain’leriniz olabilir.
Örnek olarak CNAME çoğunlukla kullanıcıların karşısına Google’ın Blogger servisini kullanırken çıkar. Google’ın Blogger alt yapısını kendinize ait özel alan adıyla kullanmak istediğinizde, Google size verdiği CNAME kayıtlarını alan adınızın yönetim panelinden alan adınıza tanımlamanızı ister. Böylece alan adınız tam olarak Google’ın istediği Blogger hesabına ilişkilendirmek için gerekli olan dizine yönlenir. Bu sayede Blogger alt yapısını kullanan kullanıcılar, alan adını .blogspot.com.tr uzantısına yönlendirmek yerine doğrudan kendi özel alan adını asıl alan adı olarak kullanabilirler.
404 Nedir? 404 Not Found ve 404 Hatası
404, Kullanıcının ulaşmak istediği sayfa sunucu üzerinde var olmadığında karşılaşılan HTTP durum kodudur. “404 Not Found” veya “Page Not Found” olarak da sıklıkla adlandırılan kod bulunamadı hatası olarak da bilinmektedir. ...
CNAME Lookup
CNAME Lookup, internet üzerinde birçok web sitesi tarafından sunulan CNAME kaydını gözetlemeye yardımcı servistir. Bu servis yardımıyla herhangi alan adının hangi CNAME kaydına sahip olduğunu görebilirsiniz. Alan adınız üzerinde düzenleme işlemi gerçekleştirip, bu düzenlemenin geçerli olup olmadığını anlamak için kullanılan CNAME Lookup, dilediğiniz bir başka web sitesinin hangi barındırma firmasında olduğunu öğrenmek için de kullanılabilir.