lostyazilim
tr.link

Co-Location Nedir? Co-Location Avantajları ve Co-Location Fiyatları

Co-Location Nedir? Co-Location Avantajları ve Co-Location Fiyatları

Co-Location (Sunucu Barındırma), donanımlarının tamamı size ait olan bir sunucunun güvenle muhafazası, kabini, elektrik enerjisi, özel internet bağlantısı, güvenlik ve desteğinin sunulduğu barındırma tipidir. Co-Location veya Türkçede sıkla tercih edilen ismiyle; Sunucu Barındırma servisi, sadece bu desteği sunabilecek profesyonel altyapıya sahip barındırma şirketleri tarafından sunulur. 

Co-Location hizmeti sunucunuz için ekstradan her bir ihtiyaca harcama yapmak yerine sunucunuzu tüm ihtiyaçlarının karşılanacağı bir veri merkezine yerleştirmektir. Böylece sunucunuz için özel ortam ayarlama, fiziksel güvenliğini hazırlama, elektrik enerjisini ve jeneratörü sağlamak yerine sunucunuzu direkt olarak doğrudan bir veri merkezinde barındırarak sunucunuzun tam olması gerektiği gibi işlevsel olarak çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Co-Location olarak servis sunan şirketler, internet sunucuları için gerekli tüm imkanlara sahiptirler. Bu şirketler hem kişisel kullanıcılar hem de şirketler için mantıklı fiyatlara sizin sunucunuzun aktifliğini sağlarlar. Uygun ortam ve soğutma şartları, elektrik, yüksek erişimli internet hattı gibi ana özellikler her Co-Location servisi sağlayan şirketin temel özellikleridir.

Kimler Co-Location’u Tercih Etmeli?

Eğer sürekli büyüyen bir internet siteniz veya girişiminiz varsa bir süre sonra Hosting ve barındırma masraflarının yüzünün astarını geçtiğini deneyimleyebilirsiniz. Zira, hosting paketleri ve hatta VPS, VDS benzeri çözümler yalnızca küçük ve orta ölçekli operasyonlar ya da internet siteleri için uygundur. Oysa internet siteniz artık büyük ölçekli internet sitelerinden biri olmaya başladığında yada operasyonel ihtiyaçlarınız çok fazla olduğunda, bu tür şirketlerin ihtiyaçlarınızı karşılayamadığını göreceksiniz.

Bu büyüklüğe erişildiğinde tercih edilebilecek birkaç farklı opsiyondan söz etmek mümkündür. Bunların ilki, sunucu kiralamaktır. Sunucunuzu bir barındırma şirketinden kiraladığınız anda yükünüz azalmış olsa dahi hala sunucu tümüyle sizin değildir ve her ay ödemeniz gereken yüklü faturalarınız olacaktır.

Diğer bir seçenekse kendi sunucunuzu kendinizin yapılandırmasıdır. Kendi sunucunuzu yapılandırmanız zor bir iş olmasa bile, sunucunuzu kendi evinizde veya ofisinizde barındırmak sandığınızdan daha zor, uğraşlı ve masraflı bir iştir. Sunucunuz için ekstradan güç kaynağı ve jeneratör sistemi kurmanız, hatta sunucu ihtiyacınıza göre soğutma sistemini sağlamanız gerekir. Bu soğutma sistemi sadece ortamı soğutmamalı aynı zamanda ortamın nemini de kontrol altında tutmaya yeterli olmalıdır.

Son seçenek olarak kabul edilen Co-Location ise, donanım olarak sizin hazırladığınız ve bir araya getirmiş olduğunuz sunucunun belli bir ücret karşılığında veri merkezinin içerisinde barındırılmasıdır. Böylece hem sunucu avantajını kendi elinizde tutabilecek hem de sunucunuz için barındırma ortamı oluşturma yükümlülüğünden kurtulmuş olacaksınız. Co-Location kısa vadede pek karlı görünmüyor olsa da uzun vadede birçok kullanıcı için ciddi maddi kaynak tasarrufuna yardımcı olacaktır.

Genel hatlarıyla Co-Location’a uygun olan siteler;

  • Büyük kurumsal şirketler
  • Büyük ölçekli internet siteleri
  • Operasyonel yükü çok fazla olan içerik siteleri (Video siteleri gibi…)
  • Uzun süre yayında olacak ve ihtiyaçları çok yüksek olan internet sitesi veya internet uygulamaları
Uptime Nedir? Uptime Süresi ve Uptime Garantisi
İlginizi Çekebilir!

Uptime Nedir? Uptime Süresi ve Uptime Garantisi

Uptime, sunucunun kullanıcılara aktif olarak hizmet verebileceği minimum süredir. Uptime süreleri genellikle yüzde (%) olarak belirtilir ve yüzdelik dilimin yüksek olması sunucunun daha uzun süre aktif olacağı ve ziyaretçi kaybının min...

Co-Location’un Avantajları

  • Fiziksel avantajlar: Veri merkezleri evde veya ofiste sağlayamayacağınız kadar güvenli alanlardır. Bu alanlarda yer alan kabinler kilitler ile korunur ve kabin odalarının içerisinde iklim kontrol sistemleri kullanılır. Tüm merkez anlık güvenlik sistemiyle takip edilir ve merkezde yangın çıkması halinde otomatik koruma sistemleri devreye sokulur. Birçok Co-Location servisi sunan şirket, kamerayla kontrol takibi ve parmak izi gibi gelişmiş yöntemler de kullanmaktadır. 
  • Bilgi ve enerji güvenliği: Veri merkezleri, ileri seviyeli yedekleme stratejilerine sahiptir. Bu sayede verilerinizin sürekli güvende olduğundan emin olabilirsiniz. Elektrik kesintisi sırasında evinizde veya ofisinizde barındırdığınız bir sunucu kapalı kalacakken bu merkezlerdeki jeneratörler sayesinde sunucularınız kesintiye uğramaksızın yayın yapmaya devam edebilirler. Sunucularınızla ilgili ciddi sorunlar meydana geldiğinde tam zamanlı mühendisler sunucunuzla ilgilenerek sorunların çözüme kavuşturulmasında yardımcı olabilirler.
  • Soğutma sistemleri: Sunucuların uptime süresi çok yüksektir. Aynı zamanda evdeki bilgisayarlarımızın aksine bu sistemler her saniye binlerce işlemler gerçekleştirir ve bunun sürekliliğinin sağlanması esastır. Veri merkezleri bu açıdan özel olarak dizayn edilmiştir ve havayı en uygun şekilde ayarlayacak özel havalandırma sistemlerinden faydalanmaktadır.
  • Ekonomik avantajlar: Kendi sunucularınızı kendi alanınızda barındırmak ancak ve ancak kendi veri merkeziniz olduğu zaman hem mantıklı hem de ekonomik bir çözüme dönüşecektir. Bunun haricinde Co-Location çok daha ekonomik ve tercih edilesi bir seçenek olarak yer alacaktır. Hem donanım açısından tüm ipler sizin elinizde olduğu için sunucunuzu istediğiniz gibi şekillendirme konusunda tümüyle özgür olacaksınız. Bu da ciddi oranda tasarruf etmenize yardımcı olacaktır.

Co-Location Fiyatları

Tıpkı basit bir hosting paketinin fiyatlandırılması gibi Co-Location servisinin de fiyatlandırılmasında göz önünde bulundurulan farklı kriterler vardır ve bu kriterler dahilinde fiyatlar veri merkezinden veri merkezine farklılık gösterir. Genel olarak bir Co-Location servisi için teklif sunulurken;

  • Sunucu sayısı
  • Sunucunun kasa modeli ve sunucunun kaplayacağı alan
  • İhtiyaç duyulacak IP sayısı
  • Sunulacak internet servisi hızı
  • Sunulacak internet trafiği genişliği

gibi kriterler göz önünde bulundurulur. Bunların haricinde de yine firmalara göre fiyatlandırma konusunda farklılıkların ortaya çıkmasına neden olacak diğer kriterler olabilir.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 Plaintext
    ömer aria yapay zeka bana bir html yazıyor. bunu nasıl görsel olarak görebilirim? teşekkürler... Plaintext
  • 2 Zenmate
    Adnan Özkayak zenmate kullanılırken bilgisayar veya cep telefonu devlet tarafından tesbit edilebilir mi?.Edilebili... Zenmate
  • 3 Warez
    SADULKUR Warez'in insanlara ne gibi faydaları var... Warez
  • 4 IT
    Nasip Meraba.Teknolijiyi ve getirilerini severim bilgisayar oynamayi severim ama nasil yapildigi gelistiri... IT
  • 5 DRM
    ihsan drm li kitabı nasıl kindle den okuyabilirim... DRM
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al