Code, bilgisayar veya mobil yazılımları meydana getirmek için oluşturulan komutlar topluluğuna verilen isimdir. Code veya Türkçesiyle Kod, bir yazılımı oluştururken kullandığımız farklı komutların bir arada ve düzen içerisinde kullanılmasıdır. Code’lar tek başına bir anlam ifade etmezler ve tek bir satır Code çoğu zaman istendiği gibi fonsksiyonel bir yazılımın ortaya çıkartılabilmesi için yeterli değildir.
Yazılım nedir? Yazılım Dilleri ve Yazılım Dersleri
Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen genel isimdir. Yazılımlar farklı görevler yapma amacıyla tasarlanmış elektronik makinelerin birbirileri ile haberleşebilmelerini ve uyumu...
Code Yazma ve Öğrenme
Code yazma veya bir diğer değişle yazılım geliştirme bir yazılımı sıfırdan meydana getirmek yada oluşturulmuş bir yazılım üzerinde düzenlemeler yapmayı açıklamak için kullanılan bir tabirdir. Bir üst başlıkta da açıklamasını yaptığımız gibi bilgisayar ve mobil yazılımların tümü içerisinde yüzlerce satırdan oluşan kod dizelerini içerirler. Bu kod dizlerinin her biri yazılıma ne yapacağını veya hangi durum karşısında nasıl tepki vermesi gerektiğini söyler. Bu durumları oluşturan ve yazılıma neler yapabileceğini öğreten yazılımcılar da code yazarak yazılıma herhangi bir işlevi yerine getirme fonksiyonu kazandırırlar.
Code yazmak veya yazılım geliştirmek için bir geliştirici olmanız yani yazılım programlama dillerinden herhangi birini öğrenmeniz gerekir. Nasıl ki insanlar kendi aralarında anlaşmak için kendine özgü bir dil kullanıyorlarsa bilgisayarlarda anlaşabilmek için yazılım dilleri veya programlama dilleri adını verdiğimiz dilleri kullanırlar. Bu diller aracılığıyla bir bilgisayar yazılımı tanıyıp anlayabilir ve onun hangi işlevleri yerine getirmek istediğini anlayabilir.
Code yazmayı öğrenmek için işe çekirdekten yani sıfırdan başlamanız gerekir. Yazılım dillerini öğrenmeden önce asıl öğrenmeniz gereken bilgisayar programlarının mantığını kavramak ve bilgisayar programlarının neye göre çalıştığını anlamaktır. Yazılımların neye benzediğini anlamak olarak da adlandırabileceğimiz bu evrede yazılımların genel dünyasını tanıma şansı yakalayabilirsiniz. Bir bilgisayar neye göre çalışır veya bir bilgisayar programı neleri yapabilir, neleri yapamaz, bunları öğrenmek işin çekirdeğidir.
İşin teorik kısmını öğrendikten sonra artık pratiğe geçebilir ve hangi alanda çalışmalar gerçekleştirmek istiyorsanız o alandan bir programlama dilini öğrenerek işe başlayabilirsiniz. Biraz önce insan dili örneğinden yola çıkmıştık. Yine aynı örnekten yola çıkarak gerçek dünyamıza ve insanlara bakalım. İnsanlar birbiriyle anlaşmak için tek bir dil kullanmazlar, her insan milleti kendine has bir dile sahip olabilir. Tıpkı insanlar arasındaki bu ilişki bilgisayar yazılım dilleri arasında da gelişmiştir. Yalnızca tek bir programlama dili yoktur ve her programlama dili farklı bir açığı kapatmak yada farklı alandan yazılımlar üretmek için geliştirilmiştir.
Web yazılım mı, masaüstü yazılımları mı yoksa mobil yazılımlar mı geliştirmek istiyorsunuz? İlk aşamada karar vermeniz gereken şey hangi alanda code yazmak istediğini belirlemektir. Bu sorunun cevabını biliyorsanız şimdi de istediğiniz alanda yazılımları geliştirmek için hangi yazılım dillerinin kullanıldığını öğrenmek için araştırma yapmalısınız. Örneğin, web yazılımları geliştirmek istiyorsanız karşınıza ASP ve PHP başta olmak üzere daha birçok yazılım dili çıkacaktır. Bu yazılım dilleri arasından hangisinin size daha çok avantaj katabileceğini araştırmalı ve kendinizce en mantıklı bulduğunuz yazılım dilini öğrenmeye başlamalısınız.
Seçtiğiniz yazılım dilini öğrenmeye başladığınız anda ve hatta öğrenirken bile bir geliştirici olma yolunda adım atıyorsunuz demektir. Artık code yazmak için yazılım dilini tam anlamıyla öğrenmeniz geriye kaldı. Yazılım dilini de tam anlamıyla öğrendikten sonra istediğiniz projeleri geliştirmeye hazırsınız demektir.