GHz (Gigahertz), işlemcilerin hızlarını ve işleme kapasitelerini anlayabilmemiz için kullandığımız bir saat frekansı birimidir. GHz kavramı aynı zamanda kullanıcılar tarafından Saat Hızı (Clock Speed) ve Saat Oranı (Clock Rate) olarak da adlandırılabilmektedir. GHz, bir işlemcinin saniyede gerçekleştirebileceği maksimum işlem sayısını belirtmek için kullanılır. Bir işlemcinin yaptığı her bir hesaplama işlemi 1 Hertz olarak kabul edilir.
İşlemcimiz 2.5 GHz değerine sahipse Hertz’i Gigahertz’e çevirdiğimizde 25.000.000.000 işlemin bir saniyede gerçekleştirilebileceğini anlarız. Yani, 2.5 GHz hızına sahip olan bir işlemci bir saniye içerisinde 25 milyar işlem gerçekleştirme kapasitesine sahiptir. Eğer işlemci tek çekirdekli değilse, bu rakamı çekirdek sayısıyla çarpmamız gerekir. Örneğin kullandığımız bilgisayarın dört çekirdekli ve 2.5 GHz işlemci hızına sahipse saniyede gerçekleştirilen işlem kapasitesi 100.000.000.000 olacaktır.
GHz Ne İşe Yarar?
Genel kanılardan hareketle söyleyecek olursak; bir işlemcinin GHz hızının yüksek olması o işlemciye daha hızlı olma ve daha fazla işlemi gerçekleştirebilme özelliği katar. Elimizde iki farklı bir işlemci olduğunu düşünelim. Bu işlemcilerin biri 2.3 diğeriyse 2.5 GHz hızına sahip olsun. Mimari teknolojisinin aynı olması durumunda 2.5 GHz değerine sahip olan cihaz diğer modelden daha hızlı ve çok işlevli olacaktır.
1 GHz hızına sahip ilk işlemciler 2000 yılında AMD ve Intel tarafından üretilmiştir. Günümüzdeyse artık kullandığımız işlemciler çok daha güçlü ve 3.8 GHz yada daha üstü GHz değerine sahip işlemcilerdir.
DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama
DA (Domain Authority), dünyaca ünlü SEO şirketi Moz tarafından geliştirilen ve internet sitelerinin SERP sayfasında birbirine karşı muhtemel üstünlüklerini tahmin etmeye yardımcı olan SEO skorudur. 0 ile 100 arasında derecelendirmeyle ...
GHz Yükseltme
GHz yükseltme işlemini donanımsal ve yazılımsal olmak üzere iki farklı bakış açısından inceleyebiliriz. Donanım açısından olaya bakacak olursak, bilgisayarınızın GHz değerini yükseltmeniz için bilgisayarınızın ana kartı ve diğer bileşenleriyle uyumlu GHz değeri daha yüksek olan bir işlemci satın alıp, işlemcinizi değiştirmeniz gerekir. Donanım açısından GHz yükseltmek için yapabileceklerinizin tümü bununla sınırlıdır.
Yazılımsal açıdansa profesyonel ve amatör olarak Ghz’yi farklı şekillerde yükseltmek mümkündür. Örneğin bilgisayar ve donanım konusunda tecrübeli kişiler işlemcileri üzerinde overclock çalışmaları gerçekleştirerek işlemcilerinden daha yüksek verim elde edebilirler. Tabii, Overclock işlemi her işlemciye uygun olmadığı gibi son derece profesyonellik gerektiren bir alandır.
Amatör olarak GHz değerinizi yükseltmek içinse Windows içerisinden ufak bir ayar yapabilirsiniz. Özellikle Windows 8, 8.1 ve 10 sürümlerinde bilgisayarınız varsayılan olarak “Dengeli” güç planında veya “Güç tasarrufu” planında çalıştırılır. Bu da cihazınızın işlemcisinden elde edeceğiniz verimin ciddi anlamda düşmesi demek oluyor. Bilgisayarınızın güç tüketim ayarını “Yüksek Performans” seçeneğine alarak işlemcinizin GHz hızını arttırmasanız bile yapacağınız işlemler için işlemcinizin daha aktif kullanılmasını sağlayabilirsiniz.
Bu işlemi gerçekleştirmek için;
Başlat > Denetim Masası > Sistem ve Güvenlik > Güç Seçenekleri sekmesinden “Yüksek Perfomans” seçeneğini işaretleyip, Uygula seçeneğine tıklayarak bilgisayarınızın daha yüksek performansta çalışmasını sağlayabilirsiniz.