C++, 1979 yılında Bjarne Stroustrup tarafından Bell Labs’da geliştirilen nesne yönelimli ve yüksek seviyeli, genel maksatlı programlama dilidir. C++’ın ilk ismi “C with classes” dir ve C programlama dilinin bir eklentisi olarak işlev görmektedir.
C++’ın yaratıcısı Bjarne Stroustrup bu programlama dilini öğrenciyken geliştirmiştir. Kullandığı programlama dilllerini yeteri kadar hem işlevli hem de yüksek performanslı görmeyen Stroustrup, kendi programlama dilini oluşturarak bilgisayar tarihinin en önemli yazılım dillerinden birinin ortaya çıkmasına yardımcı olmuştur.
C++ programlama dilinde C tarzında veya nesne yönelimli tarzda kesin senaryolarla kodlamalar yapılabilmektedir. Bu açıdan C++ en önemli ve işlevsel hibrit programlama dillerinden biri olma niteliğine de sahiptir. C++ programlama dilinin Türkçe’de telaffuzu “Si-Pılas-Pılas” şeklindedir.
C++ Ne İşe Yarar
C++ geliştirilmesinden sonra tüm dünyada en yaygın kullanılan programlama dillerinden biri olmuştur. Özellikle söz konusu performans olduğunda C++ daima ilk seçim olmaktadır zira diğer programlama dilleriyle kıyaslandığında C++ çok daha fazla güncellenen bir yazılım dilidir. Son olarak C++ 11 sürümü 2011 yılında yayınlanmıştır.
C++ yazılım dili kullanılarak geliştiriciler tarafından sistem yazılımları, özel yazılımlar, uygulamalar, sürücü yazılımları, kullanıcı taraflı yazılımlar ve gömülü firmware yazılımlar üretilmektedir. Bugün bilgisayarınızda kullanmakta olduğunuz birçok donanımın dahi sürücüsü C++ programlama dili sayesinde hazırlanmış ve son kullanıcıların kullanımına tahsis edilmiştir.
Yazılım nedir? Yazılım Dilleri ve Yazılım Dersleri
Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen genel isimdir. Yazılımlar farklı görevler yapma amacıyla tasarlanmış elektronik makinelerin birbirileri ile haberleşebilmelerini ve uyumu...
C++ Öğrenme
Basit programlama dillerinin aksine C++ gibi gelişmiş bir programlama dilini sıfırdan öğrenmek elbette daha zorlayıcı bir süreç olacaktır. İnternetteki çeşitli kaynaklardan faydalanarak öğrenmeye başlayabileceğiniz C++’ı yabancı kaynaklardan görsel eğitim setleriyle de ücretsiz olarak öğrenebilirsiniz. C++ ile ilgili WM Aracı kullanıcılarının yaptığı paylaşımlara erişmek için forumumuzdaki C++ kategorisini ziyaret edebilirsiniz.
C++’da ilk mini yazılımınızı yapmak ve ekrana “Hello World” çıktısını almak içinse aşağıdaki kod betiğini kullanabilirsiniz;
#include <.iostream> // Giriş/Çıkış akışı için gerekli kütüphane
int main() {
std::cout << "Hello World" << std::endl; // Ekrana çıktı veren satır
return 0; // Programın başarıyla sona erdiğini belirtir
}