CTRL, IBM Uyumlu bilgisayar klavyelerinin sol alt kısmında yer alan bir kontrol tuşu olarak meydana gelmiştir. Günümüzdeyse artık CTRL tuşu istisnasız birçok klavyenin içerisinde temel tuşlardan biri olarak yer alır. CTRL tuşu İngilizcesi “Control” olan kelimenin kısaltılma harflerinden meydana getirilmektedir. CTRL tuşunun fonksiyonu ise bir tane değildir. Farklı işletim sistemleri içerisinde ve farklı yazılımlar içerisinde CTRL tuşuna farklı farklı komutlar atanabilmektedir.
Windows Nedir? Windows Kurulumu ve Windows İndir
Windows, ilk defa kişisel bilgisayar kullanıcılarının karşısına 20 Kasım 1985 tarihinde çıkmış olan, kullanıcılara tamamen ara yüzle yaklaşmayı prensip edinmiş bir işletim sistemi ailesidir. Bir Microsoft ürünü olan Microsoft W...
CTRL Tuşu Ne İşe Yarar?
Popüler olduğu için Windows işletim sistemli bilgisayarlardan örnek vermek gerekirse; CTRL + ALT + DEL gibi bir fonksiyonla Görev Yöneticisi uygulamasını hemen başlatabilirsiniz. Bu tuş fonksiyonuna basılı tuttuğunuzdaysa bilgisayarınızı yeniden başlatabilirsiniz.
CTRL tuşları bizlere yalnızca Görev Yöneticisi konusunda bir avantaj sağlamıyor. Bu kontrol tuşu sayesinde yazılımlardan doküman işlerine kadar birçok yerde elimizi fareye götürmek zorunda kalmadan farklı fonksiyonları meydana getirebiliyoruz. Bu da bilgisayarı klavyeyle daha hızlı kullanmamıza ve gereksiz fare hareketlerinden kaçınmamıza yardımcı olur. Örneğin bir Word dosyası içerisinde CTRL ve Z tuşuna aynı anda basarsak geri alma işlemini gerçekleştirebiliriz.
CTRL tuşu ile meydana getirilen kısaltmalarda bazen CTRL tuşu “^” karakteriyle de sembolize edilebilir. Örneğin bir doküman içerisinde gördüğünüz ^X,^C,^Z gibi komutlarda asıl söylenmek istenen CTRL – X, CTRL – C ve CTRL – Z gibi komutlardır.