DB (Database), Türkçesiyle Veri tabanı; içerisinde çok fazla sayıda endeksli dijital verilerin depolandığı dosyalardır. Veri tabanları bugün kalıcı verilerle interneti kullanabiliyor olmamızın en önemli nedenidir. Veri tabanı içerisindeki bilgiler aranabilir, karşılaştırılabilir, sıkıştırılabilir ve değiştirilebilirdir. Bu sayede veri tabanı üzerindeki değerler kolaylıkla yazılımlar ve web yazılımları tarafından kullanabilir hale gelmektedir.
İnternet üzerinde veya yazılımlar içerisinde yaptığımız işlemlerin tümü çeşitli güvenlik protokolleriyle korunan veri tabanları içerisine işlenir ve ihtiyaç duyulduğunda tekrardan buradan alınarak işlenir. İnternet sitelerindeki üyeliklerimiz, banka hesaplarımızdaki paralarımız, hesaplar üzerinde gerçekleştirdiğimiz işlemler ve hatta yazdığımız basit bir blog yazısı dahi veri tabanının içerisinde saklanmaktadır.
Veri tabanları yalnızca internet dünyası açısından önemli değildir, aynı zamanda bilgisayar programlarının da büyük bir kısmı veri tabanına bağlı olarak çalışırlar. Bilgisayarda kullandığımız yazılımlar da veri tabanı aracılığıyla bizim aktivitelerimizi kayıt eder ve daha sonradan tekrardan bize sunarlar.
Veri tabanları tam ve net bir şekle sahip değildir. Her ne kadar bu dijital depolama dosyalarını bir not defterine benzetebilecek olsak da her bir veri tabanı farklı standart ile geliştirilebilir. Günümüzde web programlarında en çok kullanılan veri tabanı biçimleri MS Access ve SQL’dir.