Deepfake, yapay zeka kullanılarak insanları hiç bulunmadıkları fotoğraflara ya da videolara ekleme ve seslerini taklit etme yöntemidir. İsmini internetin karanlık yüzü ‘deepweb’ teriminden alan deepfake, günümüzde öne çıkan bir hack türü olarak kabul ediliyor. Deepfake ciddi oranda tehlikeli bir yöntemdir. Bu yöntem ile birisi hiç söylemediği kelimeleri söylemiş gibi gösterilebilir, uygunsuz videolara yerleştirilebilir ve hatta işlemediği suçlara dahil edilebilir. Bazı Rus hackerler 2022 yılında deepfake sayesinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky’nin görüntülerini ve sesini kullanarak Ukrayna ordusuna silah bırakın çağrısı yaptırmıştı. Bu deepfake videosu sahte olduğu anlaşılana kadar tüm dünyada gerçek zannedilmişti.
Deepfake Nasıl Yapılır
Deepfake, bu amaç uğruna geliştirilen yapay zeka destekli uygulamalar sayesinde yapılıyor. Deepfake uygulanacak kişinin görüntüsü ve sesi, hangi video ile değiştirilecekse algoritmaya tanıtılıyor. Yapay zeka önce hedef kişiyi ayırt edip diğer hedef gösterilen videoya montaj yaparak ekliyor. Ardından kişinin sesini de dinleyip tanıyan yapay zeka, ona öğretilen metni, o kişinin sesiyle seslendirerek videoya ekliyor.
Photoshop Nedir? Photoshop Dersleri ve Photoshop İndir
Photoshop, Adobe Systems’in sayısal fotoğraf işleme yazılımıdır. İlk olarak 1987 yılında Michigan Üniversitesi’nde doktora yapmakta olan bir öğrenci tarafından geliştirilmiştir. Ardından yazılım 1988 yılında Adobe firması ta...
Deepfake Çeşitleri
Deepfake yöntemi kendi içerisinde üçe ayrılıyor. Genellikle bu yöntemin her çeşidi beraber kullanılsa da bazı durumlarda ayrı ayrı da tercih edilebiliyorlar.
- Video veya fotoğraflı deepfake: Bu yöntem ile kişinin sadece video görüntüsü ya da fotoğrafı kullanılarak video montajı yapılıyor.
- Sesli deepfake: Adından da anlaşılacağı üzere bu deepfake yöntemi ile hedef kişinin sadece sesi kullanılıyor. Bu sayede hedef kişi, hiç söylemediği sözleri söylemiş gibi yansıtılıyor.
- Dudak hareketlerini yapan deepfake: Hedef kişinin videosu ve sesi kullanılarak oluşturulan deepfake videolara mutlaka dudak hareketlerini taklit edebilen yöntem de eklenir ve böylelikle gerçekçilik katılır.
Deepfake Yapmak Suç mu?
Günümüzde ülkeler deepfake ile alakalı herhangi belirleyici kanunlara sahip değiller. Fakat çocuk pornografisi, halkı kin ve galyana getirme ve terör suçları gibi ağır suçlarda kullanılan deepfake’ler yasadışıdır ve cezai işlemler uygulanır.
Deepfake Kim Tarafından İcat Edildi?
Deepfake’in temelini Adobe firmasının piyasaya sürdüğü Photoshop uygulaması oluşturuyor. Bu uygulamaya bir araç olarak 2014 yılında Montreal Üniversitesi yapay zeka destekli bir yazılım yayınladı. Photoshop uygulamasına bir tür eklenti olan bu uygulamayı kendisine göre geliştiren ‘deepfakes’ adlı bir Reddit üyesi, 2017 yılında bu yöntemi ilk Hollywood ünlülerinde denedi. Önce Hollywood ünlülerinin yüzlerini yetişkin içerikli filmlerde kullanan ‘deepfakes’ adlı üye, bu içerikleri de internette paylaşınca deepfake yöntemini başlatmış oldu.
2017 yılından itibaren durmadan geliştirilen deepfake yapay zeka algoritmaları, artık ayırt edilemeyecek kadar gerçekçi sahte içerikler yapabiliyorlar.