Eklenti, bir yazılımın aslında yer almayan özelliklerin daha sonradan eklenen kodlarla birlikte kazandırılmasıdır. Eklentiler asıl programdan bağımsızdırlar ve farklı fonksiyonları içerisinde barındırabilirler. Eklentilerin meydana çıkmasındaki en önemli neden üretici firmaların diğer kullanıcıları da bir yazılım geliştirmeye teşvik etmesi ve kendi yazılımlarını böylece daha da kullanılabilir hale getirmek istemesidir. Eklentiler bu gün forum sistemlerinde, web tarayıcılarında, özel yazılımlarda, CMS sistemlerinde olmak üzere birçok yazılımın içerisinde görülebilmektedir.
Eklenti Yükleme
Her sistem için eklenti yükleme yöntemleri değişiklik gösterebilir. Bir yazılım için eklenti kurma işlemi farklı şekilde gerçekleşebilecekken wordpress için eklenti yükleme işlemi daha farklı bir şekilde gerçekleşebilir. Artık web standartlarını ve yazılım standartlarını da düşünecek olursak eklentilerin %90'ına yakın bir kısmı otomatikleştirilmiştir. Yani ihtiyacınız olan şey eklenti paketine sahip olmak ve ardından basit bir işlem ile eklentiyi sisteme dahil etmektir.
1-Web Tarayıcılarına Eklenti Yükleme
Google Chrome, Mozilla Firefox ve Microsoft Edge gibi birçok web tarayıcısında eklenti yükleme işlemi benzer hatta hemen hemen aynıdır. Eklentinin kurulumunu gerçekleştirmek için öncelikle eklenti mağazasına giriş yapmanız gerekmektedir. Google Chrome için https://chrome.google.com/webstore/category/extensions?hl=tr adresine giriş yaptıktan sonra Google Chrome için doğrulanmış tüm eklentileri görebilirsiniz. Bu eklentilerden herhangi birine tıklayıp inceleme sayfası içerisinde “Chrome'a Ekle” seçeneğine tıkadığınızda eklenti kurulum işlemi hemen başlayacaktır.
2- WordPress
En kullanışlı CMS sistemlerinden biri olarak bilinen wordpress için eklentileri ister bilgisayarınıza indirdikten sonra admin panelinizin içerisinde yer alan Eklentiler menüsü içerisinden kurabilirsiniz, isterseniz de eklentiler menüsü içerisinden arama yaparak doğrudan wordpress içerisinde yer alan herhangi eklentiyi sisteminize dahil edebilirsiniz.
3-Joomla
Joomla her ne kadar wordpress kadar büyük bir kullanım alanına sahip olmamış olsa bile hala azımsanamayacak bir kitle tarafından kullanılıyor. Joomla'da eklenti kurmak içinse yönetim panelinize giriş yaptıktan sonra “Eklenti Yöneticisi” sekmesine giriş yapmanız yeterli olacaktır. Bu sayfa içerisinden daha önceden bilgisayarınıza indirdiğiniz bir paket eklentiyi hemen karşıya gönderip, eklentinin sisteme dahil edilmesini sağlayabilirsiniz.
4- Diğer birçok sistemde Eklenti yüklemek
Tıpkı yukarıdaki basit anlatımlı örneklerde de görmüş olabileceğiniz gibi birçok sisteme eklenti eklemek oldukça basittir. Zira eklentinin temel amacı çok daha basit seviyedeki kullanıcılara kolaylıkla yeni özellikler ve özelleştirmeler sunabilmektir.
Chrome Nedir? Chrome Eklentileri ve Chrome İndir
Chrome, Google firmasının geliştirdiği açık kaynak kodlu bir internet tarayıcısıdır. Google şirketinin CEO'su olan Eric Schmidt Chrome tarayıcısının çıkışına 6 yıl öncesine kadar karşı iken şirketin kurucuları Sergey Brin ve...
Eklenti Güncelleme
Eklenti güncelleme işlemlerinin tümü artık otomatik bildirim yöntemiyle yapılır. Eklentiler menüsünü ziyaret ettiğinizde eklentinizin yeni bir güncellemeye sahip olduğunu gösteren bir ibare görecek ve böylece eklentilerin güncelleme sahibi olduğundan haberdar olacaksınızdır. Bazı sistemlerdeyse eklentiler kendini otomatik olarak güncelleyebilme özelliğine sahiptirler.