Demo, günümüzde başta yazılım olmak üzere kısıtlı kullanım veya ön izleme olarak yaygın şekilde kullanılan terimlerden biridir. Çoğunlukla biz webmasterların karşısına yazılımlarda çıkan demolar bir servisi yalnızca denememiz için bizlere sunulan ve genellikle kısıtlı özelliklere sahip olan veya yazılımın kullanım süresi sınırlandırılmış olan yapımlardır.
Bilgisayar üzerinde kullanılan demo yazılımlarda artık farklı tip seçenekleri kullanılıyor. Örneğin bazı yazılımların demoları sadece temel fonksiyonları kullanmaya imkan tanırken bazıları da tüm özellikleri sunuyor olmasına karşın bu hizmeti belli bir süreyle sınırlandırabiliyor.
Demo Hangi Alanlarda Kullanılır?
Başta bilişim ve ürünleri olmak üzere resim, müzik ve film gibi diğer birçok sanat yapımında da sadece asıl eserin belli bir parçasını tanıtabilmek amacıyla demolar kullanılmaktadır. Demoların farklı alanlarda kullanım şekli farklı olmasına karşın kullanım amaçları daima aynıdır.
Firmalar neden Demo Üretir?
Birçok firma veya kişi yapmış oldukları ürünün tanıtılmasını sağlamak amacıyla demo yapımlar üretir ve bu demoları potansiyel kullanıcılara sunar. Örneğin, yeni çıkacak bir filmin fragmanını da pek ala demo kavramı altında inceleyebiliriz.
Yeni bir oyun çıkış yapacağı zaman çoğunlukla ilk önce deneme sürümü yani demosu çıkış yapar. Kullanıcılar bu deneme sürümünü kullandıklarında yapımın kendilerine tam olarak ne sunup sunamayacağı hakkında bilgi sahibi olabilir ve bunun doğrultusunda daha yerinde bir satın alma işlemi gerçekleştirebilir.