Doçent, doktor ve profesör arasında yer alan akademik derece ve mertebedir. Bir yükseköğretim derecesi olan doçentlik, akademik kariyerde oldukça önemli ve yüksek bir basamaktır. Doktorlar, doçent olduklarında doktor unvanlarını kaybetmezler ve Doçent Doktor olarak anılırlar. Aynı zamanda diğer akademik mertebelerde olduğu gibi doçentliğinde tıp alanında karşılığı bulunmaktadır. Burada da yine kişi doktor uzmanlığı ile profesörlük arasında doçent unvanı kazanmaktadır.
Akademik olarak doçent olmak, akademik hayatınızda ortaya koyduğunuz araştırma ve çalışmalarla doğrudan ilgilidir. Yaptığınız çalışmalardan belirli puanlar alırsınız, bu puanlar bir barajı geçtiğindeyse doçentlik için başvuruda bulunabilirsiniz. Başvurunuzda, yaptığınız çalışmaları ve araştırmaları, puan aldığınız diğer unsurlarla birlikte derlersiniz ve jüri tarafından değerlendirilirsiniz. Bu jüride 5 asıl ve 2 yedek akademisyen bulunmaktadır.
Akademisyen Nedir? Nasıl Akademisyen Olunur?
Akademisyen, üniversite gibi yükseköğretim kurumlarında pozitif ve sosyal bilimler üzerine araştırmalar gerçekleştirerek bu kurumlarda kadrolara giren kişilere verilen addır. Akademisyenler çoğunlukla bu kurumlarda dersler de verirler a...
Nasıl Doçent Olunur?
Yüksek lisans ve doktorada aranan sınav puanları doçentlik mevkiine ulaşırken de aranmaktadır. Ancak doçent olmak için sınav puanları yeterli değildir. Ulusal ve uluslararası makaleler yazmış olmanız, kitap yayınlamış olmanız ve bu eserlerinize diğer akademisyenlerin atıfta bulunması gibi durumlar sizlere puanlar kazandırır. Bunlar arasında Lisansüstü öğrencilere tezlerinde danışmanlık vermeniz ve derslerde eğitmenlik yapmanız gibi faaliyetler de yer alır.
Çalışmalarınız sonucunda topladığınız puanlar 90 ve 100’e ulaştığında, doçentlik için başvuru yapabilirsiniz. Başvurunuzun değerlendirilmesinin ardından unvanı kazanırsınız. Doçentliğin akademik kariyerinizde çok önemli bir basamak olduğunun altını çizebiliriz. Akademik kadroda saygın bir yerinizin olacağını, alanınızda söylediklerinizin dikkate alınacağını ve profesörlüğe daha yakın bir noktada olduğunuzu doçent unvanıyla birlikte fark edebilirsiniz.