Akademisyen, üniversite gibi yükseköğretim kurumlarında pozitif ve sosyal bilimler üzerine araştırmalar gerçekleştirerek bu kurumlarda kadrolara giren kişilere verilen addır. Akademisyenler çoğunlukla bu kurumlarda dersler de verirler ancak akademisyen olmanın şartı üniversitelerde ders vermek değildir. Alanıyla alakalı bilimsel çalışmalar yürütmek bu konuda araştırmalarını tezler ve makaleler haline getirmek bir akademisyenin genel sorumlulukları arasında sayılabilir. Ayrıca alanında uzmanlaşmasıyla birlikte, birçok akademisyen lisans ve önlisans öğrencilerine de ders vererek öğretim üyesi görevleri de üstlenir.
Akademik kariyer üniversite öğrencisi olmakla birlikte başlar desek yanlış olmaz. Her ne kadar bir lisans öğrencisinin akademideki görevleri oldukça sınırlı olsa da bu kademede bir konumu olduğu da aşikârdır.
Üniversitenin sivilleşmesinin ardından, kurumlar çoğunlukla devletler tarafından desteklenir hale gelmişlerdir. Bundan dolayı akademisyenlerin çalışmalarında bütçe sağlayan kurum genellikle devletin ta kendisi ya da vakıflar olabilir. Devletler bu kurumların bilim üretmesi ve öğrenci yetiştirmesini önemserler. Uzman ve kalifiye insanların topluma kazandırılması ve sektörlerin kalkınması bağlamında üniversitelerin ve dolayısıyla akademinin payı azımsanmayacak bir durumdadır.
Bütçe Nedir? Bütçe Görüşmeleri ve Bütçe Kanunu
Bütçe, bir kuruluşun, ailenin, ülkenin veya bireyin gelecekteki süreçte tasarladığı gelir ve giderlerin bütünüdür. Bütçeler gelir ve gider kalemleri altında farklı kalemler içerebilirler. Bütçelerin belirlenmesinin temel am...
Nasıl Akademisyen Olunur?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, bir üniversitede lisans derecesinde öğrenci olmak da akademisyen olarak anılmak için teoride yeterlidir. Ancak elbette sorumlulukların arttığı, bilimin daha öncelikli bir noktaya gelebilmesi için lisans derecesinde öğrenci olarak üniversite kurumunda bulunmak pek de yeterli olmayacaktır.
Akademisyen olmanın bu bağlamda belirli standartları olduğunu söyleyebiliriz. Lisans derecesini üniversiteden üniversiteye değişiklik gösteren bir GANO ile bitirmek ve bu ortalamayla birlikte çoğu kurum için yabancı dil gerekliliğini taşımak oldukça önemlidir. Son olarak ALES isimli sınavdan da alacağınız notun ardından akademide çeşitli sorumlulukları olan ilk mertebeye geldiğinizi ve toplumun gözünde de akademisyen olduğunuzu söyleyebiliriz. Yeterli şartlarla bir üniversiteye Yüksek Lisans öğrencisi olarak kaydolabilirsiniz.
Yüksek Lisans’ın akademideki bir diğer karşılığı da ‘Master’dır. Uzman anlamına gelmektedir. Yani bu derece tamamlandığında alanınızın uzmanı olarak anılırsınız. Fakat bu mertebede bilimsel çalışmalar yürütüyor olmak akademisyen olmak için yeterli olsa da geçiminizi sağlamanız için yeterli olmayabilir. Bu nedenle üniversiteler Yüksek Lisans öğrencilerine çeşitli çalışma şartları tanırlar. Bunlar çoğunlukla araştırma görevlisi ve asistanlık gibi görevlerdir.