Ads.txt (Authorized Digital Sellers), programatik reklamcılık ekosisteminin şeffaflığını arttırmayı hedefleyen bir IAB girişimidir. Ads.txt dosyası yardımıyla bir webmaster, internet sitesindeki reklam alanlarının hangi reklam sağlayıcılar tarafından kullanıldığını ve reklam sağlayıcılarıyla ilişkisini belirtir. Bu sayede sitenize reklam vermek isteyen kişiler, sizin çalıştığınız yetkili reklam ağlarına dahil olmak suretiyle kendi reklamlarının sitenizde çıkmasını sağlayabilirler. Webmaster’lar siteleri için bir Ads.txt dosyası oluşturmak zorunda değildir ancak bu dosyayı oluşturmaları reklam verenlerin kendilerine daha kolay ulaşmasına ve reklam dolandırıcılığının engellenmesine yardımcı olur.
Sitenize reklam vermek isteyen reklam verenler önce ads.txt dosyanızı gözden geçirerek reklam envanterinizin ortaklarını inceler. Ardından hangi platformu kullanarak sitenize reklam verebileceklerini karşılaştırarak reklam dolandırıcılığının önüne geçmiş olur. Bu açıdan Ads.txt markanızın güvenilirliğini sağlamak ve reklam verenlerin size kolayca erişmesine yardımcı olur.
Ad Ops Insider kaynağının yapmış olduğu analizlere göre Ads.txt adaptasyonu, 2017 yılında yayıncılar arasında hızlı bir ilerleme kaydetti. Alexa’da global sıralamadaki ilk 10 bin siteden %13’ünün Ads.txt dosyasının kullanılmaya başladığı belirtiliyor. Ads.txt kullanan servislerin arasında dünyaca ünlü ESPN.com, WashingtonPost.com ve CNN.com gibi önemli internet sitelerinin yer aldığını belirtmemizde fayda var.
Peki, neden bir Ads.txt dosyası kullanmalısınız? Ads.txt dosyası kullanmanız için birçok neden var. En yaygın nedeni ise internet ekosistemindeki dolandırıcılıkların önüne geçilmesini sağlamaktır. Ads.txt ile alıcılar ve satıcılar kendilerini reklam dolandırıcılığından koruyabilirler. Markanız güven oyu kazanacağı için reklam verenler sitenize ilişkin daha çok reklam kampanyası hazırlayabilir ve kazancının arttırılmasına yardımcı olabilirler.
Ads.txt Ne İşe Yarar?
Bir Ads.txt dosyasında internet sitenizde reklam yayınlayan ve reklam yayınlama yetkisi olan reklam partnerleri, benzersiz reklam kimliğiniz ve reklam verenlerle ilişkiniz basit bir format yardımıyla belirlenir. Ads.txt dosyası internet sitesinin root dizininde (ana dizininde) yer alır ve herkesin görüntülemesine açıktır. Buraya kadar tamamsak Ads.txt’nin ne işe yaradığını basit bir örnek ile anlatalım.
Ornekinternetsitesi.com adında reklam geliri elde ettiğiniz popüler bir internet siteniz var ancak siteniz bir Ads.txt dosyasına sahip değil. Bir reklam veren sitenizi inceledikten sonra sitenizi ilgi çekici buluyor ve reklam vermek için arayışa giriyor. Bu arada X bir reklam ağı sizin sitenizin kendileriyle çalıştığını iddia ediyor. Reklam verenden ödemeyi alıyor ancak aslında X reklam ağının sizin siteniz olan Ornekinternetsitesi.com ile ilişkisi olmadığı için reklamlar asla yayına girmiyor. Bu senaryoda reklam veren mağdur oluyorken dolaylı olarak sizin markanıza olan güven oyu kan kaybediyor.
Oysa Ornekinternetsitesi.com bir Ads.txt dosyasına sahip olduğunda reklam veren X reklam firmasının sizinle çalışıp çalışmadığını anlayabiliyor. Sizin verdiğiniz yetkili bilgiler doğrultusunda reklam vermek için doğrudan sizinle veya sizinle ilişkili yetkili satıcılarla irtibata geçiyor.
TXT Nedir? TXT Dosyası ve TXT to PDF
TXT, birçok işletim sistemi içerisinde kullanılabilen metin dosyası uzantısıdır. Text yani Yazı sözcüğünün kısaltılmasından oluşturulmaktadır. TXT dosyaları birçok farklı metin editörü tarafından kullanılabilmektedir. TXT D...
Ads.txt Dosyası Nasıl Oluşturulur?
Ads.txt dosyanızı oluşturmak için .TXT formatında metin dosyası oluşturacağınız basit bir metin editöründen yardım almanız gerekecektir. Ads.txt dosyanızı hazırlamadan önce şunları bilmenizde fayda var:
- Her reklam veren veya yetkili satıcıların verilerini farklı bir satırda belirtmeniz gerekiyor.
- Ads.txt dosyasında temel olarak 3 veri belirtilir. Bunlar yetkili satıcının alan adı, yayıncı kimliği, reklam veren ilişkisidir. Bazı opsiyonel reklam ağları için 4. bir veri türü belirlemesi daha yapılabilmektedir.
- DIRECT veya RESELLER verilerini büyük harfle, alan adı ve yayıncı kimliği verilerini küçük harflerle girmelisiniz.
Örnek bir Ads.txt dosyamızı Google AdSense reklam ağı için oluşturalım. Dosyamızın ilk satırına AdSense’in yayın alan adını yani “google.com” alan adını belirlemeliyiz. Alan adından sonra bir virgül ve bir boşluk bırakarak AdSense yayıncı hesabımızla ilişkili yayıncı kimliğine yer vermemiz gerekir. Üçüncü veri bölümünde ise hesap tipimiz veya yetkili satıcıyla ilişkimizi belirtmemiz gerekir. İlişki bölümünde sadece “DIRECT” veya “RESELLER” verilerinden birini kullanabiliriz.
DIRECT ilişki türünde; verdiğiniz yayıncı kimliğindeki hesabı doğrudan kontrol ediyorsunuz demektir. Eğer RESELLER ilişki türü değerini belirtiyorsanız, belirttiğiniz yayıncı hesabını kendiniz kontrol ediyorsunuz fakat sistem aracılığıyla reklam alanınızın satılması için aynı zamanda yetki vermiş olduğunuzu gösteriyorsunuz.
Bu durumda örnek satırımız şu şekilde görünecektir;
google.com, pub-00000000000000000, RESELLER
xreklam.com, yay-00000000000000000, DIRECT
Bir üst bölümde değindiğimiz üzere bazı reklam ağları için 4. bir veri değerinin daha girildiği yayın ağları olabilir. Bu kısımda kullanacağınız değeri en sonra tekrardan bir virgül ve bir boşluk ile girebilirsiniz.
Ads.txt dosyamız artık yayın için hazır olduğuna göre TXT formatında kaydettiğimiz dosyayı sunucumuzun ana dizinine koymalıyız. Ads.txt dosyamıza ulaşmak isteyen herkesin erişebildiğinden emin olmak için dosyanızın Ornekinternetsitesi.com/ads.txt linki üzerinden erişebildiğinden emin olun.