F Tuşları (Fonksiyon Tuşları), bilgisayarın klavyesinin en üst kısmında konumlandırılan tuşlardır. F Tuşları F1'den başlayarak F12 tuşuna kadar ilerleyen sıralamaya sahiptir. Fonksiyon tuşlarının temel amacı klavye üzerindeki diğer tuşların kullanımına karıştırılmaksızın bazı kolay komutları meydana getirebilmektir.
Örneğin Windows işletim sistemi kurulu olan bir bilgisayar içerisinde ALT ve F4 tuşlarına aynı anda basıldığında açık olan işlem penceresini kolayca kapatabilirsiniz. Bu sayede fareyi kullanmanıza gerek kalmadan karşınıza gelen pencereli kolayca kapatabilirsiniz. F fonksiyon tuşlarının buna benzer genellikle işletim sistemi veya yazılım üzerine atanan kısayol değerleri bulunmaktadır.
F Tuşları Açma
F Fonksiyon tuşlarını bilgisayarınız içerisinde kullanamıyorsanız, bilgisayarınızın ana kontrol paneli yani BIOS üzerinden F tuşlarını açmanız gerekmektedir. Fonksiyon tuşlarınızı açmak için ilk önce bilgisayarınızın BİOS ekranına nasıl giriş yapmanız gerektiğini öğrenin.
Bazı bilgisayar modellerinde ESC ile BIOS menüsüne giriş yaparken bazılarında Delete bazılarındaysa F2 gibi tuşlar kullanılabilir. Bilgisayarınızın ilk başlama anında ana kart reklamı sırasında muhtemelen bilgisayarınızın hangi tuşla BIOS'a giriş yapacağına dair bir ibare görebilirsiniz. Bilgisayarınızın açılış anında bu tuşa basarak BIOS'a ulaşın.
Daha sonra BIOS menünüz içerisinden çoğunlukla Action Keys olarak adlandırılan alanı bulup, aktif (Enable) hale getirin. Yapmış olduğunuz ayarları kaydedin ve bilgisayarınızın tekrar baştan başlamasını bekleyin.
Esc Nedir? Esc Tuşu ve Esc Tuşu Ne İşe Yarar?
Esc veya Escape (Türkçesiyle; Çıkış), bilgisayar klavyeleri üzerinde yer alan çıkış yapma tuşudur. ESC tuşu IBM'de çalışan Bob Berner tarafından 1960 yılında icat edilmiştir. ESC tuşunun ilk kullanım amacı kod satırları yazar...
F Tuşları Kapatma
F Fonksiyon tuşlarınızı kapatmak için yukarıdaki başlığı okuyun ve bilgisayarınızın BIOS menüsüne ulaştıktan sonra Action Keys (BIOS'a göre isim farklılık gösterebilir.) menüsüne ulaşıp, bu seçeneği (Disable) hale getirin. Yaptığınız değişiklikleri kaydedin ve bilgisayarınızın yeniden başlamasını bekleyin.