wmaraci reklam

Featured Snippet Nedir? Featured Snippet’a Nasıl Çıkılır?

Featured Snippet Nedir? Featured Snippet’a Nasıl Çıkılır?

Featured Snippet veya Öne Çıkan Snippet, Google’da kullanıcıların yaptığı aramayla alakalı bir özet sonucunun getirildiği yanıt kutusudur. Featured Snippet kutusu, içerik hakkında özet bir bölüm, içeriğin yayınlanma tarihi, sayfa başlığı, URL yolu ve (bazen) bir öne çıkan görsel/video içermektedir. Featured Snippet’ları Google üzerinde yaptığınız her arama için göremeyebilirsiniz. Bu sonuçlara yalnızca Google’ın karar verdiği ve sonuçla doğrudan ilişkili olduğunu düşündüğü arama sorgularında rastlarız.

Google’ın bu sonuç kutusunu Featured Snippet veya Öne Çıkan Snippet olarak adlandırmasının iyi bir nedeni var. Çünkü bu sonuçlar yaptığınız aramayla ilgili listeleme sonuçlarından önce (SERP) görüntülenir. Featured Snippet’i kullanarak Google normalde kullandığı sistemi tersine çevirir ve size sıralama pozisyonu 1’de olan içerik yerine önce pozisyon 0’da yer alan içeriği gösterir. “Featured Snippet / Öne Çıkan” olarak adlandırılmalarının nedeni diğer sonuç Snippet’lerinden farklı olarak öncül olması ve okumasının daha kolay olmasıdır.

Featured Snippet özelliğini Google, Web, mobil ve sesli aramalarda kullanıyor ancak Google’ın kendi açıklamasına göre; Snippet’lar mobil ve sesli arama özelliğini kullanarak arama yapan kullanıcıları hedef alıyor. Kullanıcılar yaptıkları aramayla ilgili öne çıkan sonucu görüp kısa sürede gözden geçiriyor ve ardından linke tıklayarak sayfanın kendisine ulaşıyor.

Featured Snippet içerikleri sadece metin içerikler için kullanılan bir format değildir. Google’da yaptığınız bir video aramasında karşınıza Video Snippet çıkarken, metin aramasında metin bazlı bir Featured Snippet çıkabilir.

Featured Snippet’ta Çıkmak Avantaj mı Dezavantaj mı?

Google, Featured Snippet özelliğini ilk defa 2014 yılının Ocak ayında yayınlandığında bu özelliğin yayıncılara trafik kaybettirebileceğini düşünmüştü. Ya, aradığı bilgiye kullanıcı doğrudan Featured Snippet üzerinden erişir ancak içeriğin ana kaynağını ziyaret etmek istemezse ne olacaktı?

Güncellemenin başlangıcında yayıncılar için Featured Snippet bir dezavantaja dönüşürken sonraları yayıncılar Featured Snippet özelliğini kendi lehlerine kullanabileceklerini farkettiler. Nasıl mı? İşte birkaç önemli ipucu:

  • Yayıncılar “Featured Snippet” olarak yayınlanmasını hedeflediği içerikler için bir yerine birden fazla soruna cevap üreten içerikler oluşturdular. Örneğin “Featured Snippet Nedir?” Başlığı sıradan bir kullanıcı veya bir Webmaster’ın ilgisine mahzar olabilir. “Featured Snippet’a Nasıl Çıkılır?” Sorusu ise bir Webmaster’ın sitesini nasıl Featured Snippet kutusuna çıkaracağı konusunda ipuçları verdiğini müjdeler. Böylece kullanıcı merak unsuruyla hareket ederek sayfanın kendisine ulaşmak ister.
  • İçerik kullanıcılara birden fazla ve ihtiyaç duyulan öğeleri listeleyebilir ki bu kullanıcının devamını görmek istemesi anlamına gelir. Mesela Starbucks’daki kahve fiyatlarının listelendiği bir içerik Featured Snippet’a girdiğinde tüm fiyat listesi görüntülenemeyecektir. Kullanıcı ise tüm fiyatları öğrenmek adına sayfanın kaynağına ulaşmak için harekete geçecektir.
  • Kullanıcıların dikkatini çekecek ve konunun özünü aktarabilecek görseller kullanmak da işin anahtarlarından. Etkileyici bir görsel kullanıcıya içeriğin kalitesi hakkında çok şey anlatabilir ve onu aksiyona geçmeye davet edebilir.

Yukarıdaki ipuçlarını Featured Snippet olarak çıkan içeriklerinizde uyguladığınızda daha çok trafik elde edebilir ve tam anlamıyla Featured Snippet’in avantajlarından faydalanabilirsiniz.

Mobil Nedir?
İlginizi Çekebilir!

Mobil Nedir?

Hücresel bağlantı ve diğer kablosuz bağlantı elemanlarını kullanarak radyo veya uydu sinyalleri üzerinden bağlantı gerçekleştirebilme yeteneğine sahip olan cihazların tümüne mobil cihazlar denir. Günümüzde mobil cihazlar dediğimi...

Featured Snippet’a Nasıl Çıkılır?

Sitenizin Featured Snippet’da yer alması her zaman avantaj getirir mi bilinmez ancak pozisyon 1’den önce bir pozisyon 0 olacaksa emin olun tüm Webmaster’lar sitelerini 0. pozisyonda görmek isteyeceklerdir. Google’a bir anahtar kelimede sitenizin Featured Snippet olarak yayınlanmasını söylemenin veya talep etmenin doğrudan bir yolu yok. Ancak kaliteli ve Google’ın Featured Snippet’da bolca yer verdiği içeriklerin karakteristik özelliklerinden yola çıkarak bazı ipuçları çıkarabiliriz.

Bu ipuçlarını takip etmenizin size sitenizi Featured Snippet’a çıkarma garantisi vermeyeceğini (hatta hiçbir rehberin veremeyeceğini) aklınızdan çıkarmayın. Uygulayacağınız ipuçlarıyla sadece Google’ın Featured Snippet olarak görmek isteyebileceği bir içerik oluşturup sihrin zamanı geldiğinde sizi 0. pozsiyona çıkarmasını bekleyebilirsiniz.

1- Basit, Kısa ve Açıklayıcı İçerik

2014 yılından bu yana geçen süreçte Google defalarca kez Featured Snippet özelliğini elden geçirdi. En sonunda Featured Snippet’in mobil aramalar ve sesli aramalar için daha uygun olduğu karar kıldı. Mobil arama yapan kullanıcılar ve sesli arama yapan kullanıcılar hızlı ve öz bir içerik beklerler. En azından içeriğinizin ilk planı için durum bundan ibarettir.

Bu sayfanın başına dönüp, “Featured Snippet Nedir?” Bölümündeki metni tekrar gözden geçirin. Google’ın kullanıcı dostu Featured Snippet içeriklerinden istediği format buna yakın bir dildir. Sade, açıklayıcı ve öz. Bir kullanıcı olarak düşünün… Siz de mobil veya sesli arama yaptığınızda zaten bunu istemez miydiniz?

2- İçeriğinizi Zengin Tutun

Sır değil, Google ve kullanıcıların hepsinin istediği zengin içeriklerdir. Dahası siz bir internet sayfasını ziyaret ettiğinizde ondan ne beklersiniz? Öz, sade, bilgilendirici ve zengin olmasını beklemez misiniz? Google’ın bir internet sitesini Featured Snippet olarak belirlemesi için göz önüne aldığı en önemli kriterlerden biri içeriğin zenginliğidir.

Uzun içerik ile zengin içerik arasındaki farkı iyi kavramalısınız. Herkes zengin bir içerikle karşılaşmak ister ancak binlerce kelimelik içeriklerle karşılaşmak istemeyebilir. Basit bir futbol maçının tarihini öğrenmek isteyen birine maçın ön analizini sunmak içeriğinizi uzun, takımın tüm sezon maçlarının tarihlerini sunmak ise zengin hale getirir.

3- Sektörünüzle İlgili Basit Sorulardan İşe Başlayın

Niche konulu internet siteleri Featured Snippet konusunda daha başarılı olabilirler. Kendi sektörünüzle ilgili basit ama merak edilen soruları saptayarak bu sorulara yanıt üretebilirsiniz. Sıkça ziyaret edilen bu içeriklerin, size yüksek oranda Featured Snippet’a girme şanı verebileceği gerçeğini gözardı etmeyin.

4- İçeriğinizi Bölümlemeyi Sevin

Google’ın içeriğinizin hangi bölümünü alacağı, sarıp sarmaladıktan sonra Featured Snippet’a yerleştireceğini kestirmek güçtür. İçeriğinizi bölmek hem okuyucu hem Google’ın işine yarar. Kullanıcılar aradıklarını kolayca bulurken, Google ve Google’ın içerik botları da sizi bulabilir.

Featured Snippet’ların büyük bir avantaj olduğu ve Google’ın ilerleyen zamanlarda daha çok üzerine düşeceği kesin. Featured Snippet’ın herkese beklediği kadar fayda sağlamayacağı da apaçık ortadadır. Özellikle sektörel internet sitelerinin alanıyla ilişkili olan arama gruplarında Featured Snippet ile içerik sunması büyük bir avantaj olacaktır. Aksi halde Featured Snippet’a çıkmak düşünüldüğü kadar büyük bir geri dönüşü getiremeyebilir.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al