Fedora, açık kaynak kodlu olarak Fedora Projesi topluluğu tarafından gelişimi devam ettirilen bir işletim sistemidir. Fedora ismi İngilizcedeki fötr şapkanın karşılığıdır.
Esasen Fedora'nın doğumunda en önemli adımı Red Hat şirketi atmıştır. Red Hat 2004 yılına kadar geliştirdiği işletim sistemini artık geliştirmeyeceğini söyleyerek topluluk tarafından geliştirilecek olan ve kar amacı taşımayacak olan işletim sistemi Fedora'yı meydana getirmiştir. Red Hat'in hala himayesi ve desteği altında bulunan işletim sistemi Linux dünyasının en önemli dağıtımlarından biridir. Fedora kullanıcılarına varsayılan olarak GNOME masaüstüyle gelmekte ve opsiyonel olarak KDE, Xfce ve LXDE masaüstü ortamlarını sunmaktadır.
Fedora Linux
Fedora Linux işletim sistemini tanımlamak için kullanılan uzun ismidir. Fedora'nın ileri zamanlarında çıkan sürümlerinden sonra Core eki kaldırılmış ve ismi Fedora ve Fedora Linux olarak anılmaya başlamıştır. Hem masaüstü hem dizüstü bilgisayarda kolaylıkla kurulumu yapan ve yüksek uyumlulukla çalışan Fedora özgür bir işletim sistemine sahip olmak isteyen sayısız kullanıcının bir numaralı tercihleri arasında yer alıyor.
Bit Nedir?
Bit (Binary Digit), bilgisayar içerisindeki en küçük veri birimidir. Bit'ler içerilerinde iki farklı durumu simgeleyen değerler taşırlar. Örneğin 0 ve 1, evet ve hayır, düşük veya yüksek gibi... Bit bilgisayar içerisinde b veya bit k...
Fedora Kurulumu
İşe ilk olarak Fedora'nın resmi web sitesini ziyaret etmekle başlayın https://getfedora.org/tr/ internet adresini ziyaret ettikten sonra bilgisayarınız için sürüm seçimi yapıyorsanız en solda yer alan “Fedora İş İstasyonu” seçeneğine tıklayın. Daha sonra tekrar İndirme butonuna tıklayarak işlemcinizin 32 bit veya 64 bit uyumlu sürümünü indirmeye başlayın.
İndirme işlemi tamamlandıktan sonra Rufus benzeri ücretsiz bir araç kullanarak ISO kalıbı dosyasını bir USB belleğe yazdırabilirsiniz. Dilerseniz kurulum esnasında bir CD veya DVD de kullanabilmeniz mümkündür. ISO kalıbından Fedora'yı hazır hale getirdikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatarak BIOS üzerinden Boot seçeneğini kurulumu hangi şekilde yapacaksanız CD/DVD veya USB birinci konuma getirin. Ayarları kaydettikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın ve Fedora Live'ın çalışmasını bekleyin.
Fedora Live çalıştığı anda bilgisayarınız içerisinde kullanıma hazır hale gelecektir. Bu deneyim sayesinde Fedora'yı tüm özellikleriyle deneyebilir ve emin olduktan sonra kurulum işlemine geçiş yapabilirsiniz. Kurulum işlemi esnasında her şey otomatiktir. Sizin tek yapmanız gereken kurulum için istediğiniz seçenekleri belirlemek ve ardından kurulum işlemini gerçekleştirmektir. Kurulum sonlandığında Fedora Live bilgisayarınızı yeniden başlatacak ve Fedora işletim sisteminiz kullanıma hazır hale gelecektir.