ISO, bir CD veya DVD'nin içerindeki tüm dosyaların kalıbı olan dosya uzantısıdır. Herhangi bir CD veya DVD dosyanın içerisinde yer alan dosyaların tümü kolaylıkla bir. ISO dosyasına çevrilerek başka medya araçlarına da aktarmak için kullanılabilmektedir. Her CD ve DVD dosyasının kolaylıkla ISO dosyası alınarak bu ISO dosyasından farklı bir kopyası oluşturulabilir. ISO dosyasını anlatmak için kullanılan en yaygın örnek kutu örneğidir. ISO dosyaları tıpkı bir kutu gibidir. Bu kutunun içerisinde bir CD veya DVD'nin içerisinde yer alan tüm dosyalar bulunur. ISO dosyasını yani kutuyu elde ettikten sonra isterseniz bu kutu direkt açarak içinden size lazım olanları kullanabilirsiniz isterseniz de bu kutuyu farklı bir kutuya aktarabilirsiniz.
ISO Dosyası Yapma
Herhangi bir medya sürücüsünün ISO kalıbını oluşturmak için çoğu zaman işletim sisteminde normalde var olmayan bir yazılımı kullanmak gerekecektir. Bir CD/DVD veya USB'nin ISO kalıp dosyasını alabilmek için kullanabileceğiniz sayısız ücretsiz program bulunuyor. Başta AnytolSo, Free ISO Creator ve Deamon Tools olmak üzere birçok ücretsiz lisansa sahip olan programı kullanarak ISO kalıp dosyası alabilirsiniz.
Yazılım nedir? Yazılım Dilleri ve Yazılım Dersleri
Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen genel isimdir. Yazılımlar farklı görevler yapma amacıyla tasarlanmış elektronik makinelerin birbirileri ile haberleşebilmelerini ve uyumu...
ISO Yazdırma
Elinizde bir ISO kalıp dosyası varsa bu dosyayı bilgisayarınız içerisinde doğrudan açabileceğiniz gibi ayrıca bir CD/DVD ve USB içerisine tak çalıştır olacak şekilde yazdırabilirsiniz. ISO dosyasını CD veya DVD üzerine yazmak için Nero Burning ROM gibi CD yazma yazılımları kullanabilecekken USB'ler için ücretsiz ve küçük boyutlu olan yazılım Rufus'u kullanabilirsiniz.