wmaraci reklam

Floppy Disk Nedir? Floppy Disk Çeşitleri ve Floppy Disk Özellikleri

Floppy Disk Nedir? Floppy Disk Çeşitleri ve Floppy Disk Özellikleri

Alternatif olarak ülkemizde Disket şeklinde tanımladığımız Floppy Disk veya Floppy'ler, ilk defa 1967 yılında IBM tarafından üretilmiştir. Disketlerin üretilmesindeki ilk amaç pahalı harddiskler için bir alternatif olabilmesi ümidiydi. Kişisel bilgisayarların yeni yeni üretilmeye başlandığı yıllar içerisinde harddiskler hem bugünkü kadar dayanıklı değil hem de bugünkü kadar ucuz değillerdi. Kısa bir süre için alternatif olarak kabul edilmiş olsa da CD'ler çıkış yaptıktan sonra Floppy'lerin de kullanım oranı neredeyse hiç denecek kadar azalmıştır. Günümüze doğru geldiğimizdeyse Floppy diskler artık yerini tamamen nostaljiye bırakmıştır.

Floppy Disk Çeşitleri

8” Floppy Disk

Bu model 1971 yılında ilk defa satış amaçlı sunulan disketlerdi. Disketin boyutu tam 8” (inç) büyüklüğündeydi ve ortalama olarak bir megabyte'lık veriyi içerisinde saklayabilme potansiyeline sahipti. Disketin tasarımı ise video kasetlerine benzer şekilde tasarlanmış magnet kısmı çeşitli plastiklerle kapatılmıştı.

5.25” Floppy Disk

İlk defa geliştirilmesine 1976 yılında başlanmıştır. Bir standart olarak dağıtılmaya başlanmasıysa 1978 yılına dayanmıştır. 5.25” floppy disklerin ilk çıkış yaptığında içerisinde saklayabildiği veri oranı yalnızca 160KB'dır. 1980'lerde aktif olarak bilgisayar kullanıcıları tarafından kullanılmaya başlanan bu disketler 1990 yılının başına kadar kullanılmıştır.

3.5” Floppy Disk

Disketin mucidi olan şirket, IBM tarafından 1984 yılında üretilmiştir. 720KB dosya depolayabilme kapasitesine sahip olan diskler daha sonradan gelişimle 1.44MB'a kadar genişleyebilen depolama alanına sahip olmuştur. 1990'ların başında kullanılmaya başlanan 3.5” boyutundaki Floppy diskler CD'lerin aktif olarak kullanılmaya başlanmasıyla birlikte 2000 yılından sonra rafa kaldırılmıştır.

Yazılım nedir? Yazılım Dilleri ve Yazılım Dersleri
İlginizi Çekebilir!

Yazılım nedir? Yazılım Dilleri ve Yazılım Dersleri

Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen genel isimdir. Yazılımlar farklı görevler yapma amacıyla tasarlanmış elektronik makinelerin birbirileri ile haberleşebilmelerini ve uyumu...

Floppy Disk Özellikleri

Eski dönem bilgisayarları ne bir CD-ROM sürücüsüne ne de bir USB girişine sahip değildi. Bu zamanlar içerisinde bir dosyayı farklı bir bilgisayara transfer etmenin veya bilgisayara yeni bir yazılım yüklemenin hem tek hem de en yaygın yolu Floppy disklerdi. Eğer kurulacak yazılım veya dosya 1.44MB değerinden daha küçükse tek bir Floppy disk işinizi görürken bu boyutun daha üstündeki yazılımlar için birden fazla diske ihtiyaç duyulurdu. Üstelik floppy diskler yardımıyla ses dosyalarını taşımanız da olanaklı değildi.

Düşük fiyatları ve alternatifin olmaması nedeniyle kullanılan disketlerin artık günümüzdeyse hiçbir geçerliliği yok. Üstelik Windows'un ileri sürümlerinde artık disket sürücüleri için gerekli yazılım desteği de sunulmamaktadır.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al