Alternatif olarak ülkemizde Disket şeklinde tanımladığımız Floppy Disk veya Floppy'ler, ilk defa 1967 yılında IBM tarafından üretilmiştir. Disketlerin üretilmesindeki ilk amaç pahalı harddiskler için bir alternatif olabilmesi ümidiydi. Kişisel bilgisayarların yeni yeni üretilmeye başlandığı yıllar içerisinde harddiskler hem bugünkü kadar dayanıklı değil hem de bugünkü kadar ucuz değillerdi. Kısa bir süre için alternatif olarak kabul edilmiş olsa da CD'ler çıkış yaptıktan sonra Floppy'lerin de kullanım oranı neredeyse hiç denecek kadar azalmıştır. Günümüze doğru geldiğimizdeyse Floppy diskler artık yerini tamamen nostaljiye bırakmıştır.
Floppy Disk Çeşitleri
8” Floppy Disk
Bu model 1971 yılında ilk defa satış amaçlı sunulan disketlerdi. Disketin boyutu tam 8” (inç) büyüklüğündeydi ve ortalama olarak bir megabyte'lık veriyi içerisinde saklayabilme potansiyeline sahipti. Disketin tasarımı ise video kasetlerine benzer şekilde tasarlanmış magnet kısmı çeşitli plastiklerle kapatılmıştı.
5.25” Floppy Disk
İlk defa geliştirilmesine 1976 yılında başlanmıştır. Bir standart olarak dağıtılmaya başlanmasıysa 1978 yılına dayanmıştır. 5.25” floppy disklerin ilk çıkış yaptığında içerisinde saklayabildiği veri oranı yalnızca 160KB'dır. 1980'lerde aktif olarak bilgisayar kullanıcıları tarafından kullanılmaya başlanan bu disketler 1990 yılının başına kadar kullanılmıştır.
3.5” Floppy Disk
Disketin mucidi olan şirket, IBM tarafından 1984 yılında üretilmiştir. 720KB dosya depolayabilme kapasitesine sahip olan diskler daha sonradan gelişimle 1.44MB'a kadar genişleyebilen depolama alanına sahip olmuştur. 1990'ların başında kullanılmaya başlanan 3.5” boyutundaki Floppy diskler CD'lerin aktif olarak kullanılmaya başlanmasıyla birlikte 2000 yılından sonra rafa kaldırılmıştır.
DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama
DA (Domain Authority), dünyaca ünlü SEO şirketi Moz tarafından geliştirilen ve internet sitelerinin SERP sayfasında birbirine karşı muhtemel üstünlüklerini tahmin etmeye yardımcı olan SEO skorudur. 0 ile 100 arasında derecelendirmeyle ...
Floppy Disk Özellikleri
Eski dönem bilgisayarları ne bir CD-ROM sürücüsüne ne de bir USB girişine sahip değildi. Bu zamanlar içerisinde bir dosyayı farklı bir bilgisayara transfer etmenin veya bilgisayara yeni bir yazılım yüklemenin hem tek hem de en yaygın yolu Floppy disklerdi. Eğer kurulacak yazılım veya dosya 1.44MB değerinden daha küçükse tek bir Floppy disk işinizi görürken bu boyutun daha üstündeki yazılımlar için birden fazla diske ihtiyaç duyulurdu. Üstelik floppy diskler yardımıyla ses dosyalarını taşımanız da olanaklı değildi.
Düşük fiyatları ve alternatifin olmaması nedeniyle kullanılan disketlerin artık günümüzdeyse hiçbir geçerliliği yok. Üstelik Windows'un ileri sürümlerinde artık disket sürücüleri için gerekli yazılım desteği de sunulmamaktadır.