wmaraci reklam

Fraud Nedir? Fraud Aramalar ve Fraud Önleme

Fraud Nedir? Fraud Aramalar ve Fraud Önleme

Fraud, bir şahsın veya grubun; bilgisayar, internet, internet aygıtları ve internet servislerini kullanarak bir kişiyi, şirketi, kurumu veya kuruluşu para, bilgi veya erişim hakkı elde etmek amacıyla dolandırmasıdır. Fraud’un hem sanal hem de gerçek dünyada binlerce örneği olduğu gibi binlerce metodundan da bahsedebilmemiz mümkündür.

Bizi ilgilendiren ve bilgisayarla ilgili kısmında Fraud yapmak için genellikle Phishing, sosyal mühendislik, virüs ve DDoS tarzı saldırı yöntemleri kullanılır. Bu yöntemler sayesinde korsanlar ve dolandırıcılar siz veya bir kurumdan para ya da bilgi elde edebilir bazen de normal yollarla giriş yapamayacakları sistemlere giriş ve yetki hakkına sahip olabilirler.

Bilişim dünyasıyla gerçek dünyanın arasında artık pek bir fark olmadığı gibi suçlar arasında da bir fark bulunmuyor. Tıpkı gerçek dünyadaki dolandırıcılık suçlarında olduğu gibi Fraud da Bilişim Suçları Yasaları’nda kendine yer edinen ve sıradan dolandırıcılıktan pekte farkı bulunmayan bir suç şeklidir. 

Fraud Aramalar

Fraud aramalar, bilgisayar üzerinden yapılan hırsızlığın farklı bir şekilde telekom hatları üzerinden yapılanıdır. Bu tip Fraud aramalar ile korsanlar telekom operatörlerine para ödemeksizin hizmeti kullanabilir ya da daha ileri derecede zarar vererek Fraud aramalardan farklı şirketlerin de faydalanmasını sağlayabilirler. Tıpkı bilgisayar sistemlerinde olduğu gibi Fraud aramalar da bir çeşit hırsızlıktır ve yasalar karşısında suç olarak nitelendirilmektedir.

DDos Nedir? DDos Saldırısı ve DDos Koruması
İlginizi Çekebilir!

DDos Nedir? DDos Saldırısı ve DDos Koruması

DDoS yani Distributed Denial of Service (Dağıtık Hizmet Engelleme), bir internet hizmetinin sunmuş olduğu kapasitenin üzerine çıkarak o servisi saf dışı bırakmak için kullanılan saldırı tekniğinin adıdır. İlk başlarda DDoS yalnı...

Fraud Önleme

Fraud’u önlemek için bilgisayar kullanıcılarının alabileceği birçok önlem var. Bu önlemlerin ilkiyse, kullanıcının kendisini bilinçlendirmesi adımından geçiyor. Gerçek hayatta olmayan hiçbir şeyin internet dünyasında da olmayacağını bilmeniz ve sürekli şüpheli kaynaklar konusunda dikkatli davranmanız Fraud tipi dolandırıcılığın ağına düşmemek için alabileceğiniz en iyi önlem olacaktır.

Bunların haricinde kişisel bilgisayarınıza mutlaka Fraud Control özelliğine sahip bir antivirüs yazılımı yüklemeyi unutmayın. Fraud Control, sizi Fraud sahtekarlığına karşı korumak için bilgisayar güvenliği şirketleri tarafından geliştirilen, antivirüs ve koruma yazılımlarının içine yerleştirilen bir koruma mekanizmasıdır.

Fraud Control her zaman %100 dolandırılmanızı engellemeyebilir, zira ortada insan faktörü olduğunu unutmamak gerekiyor ancak olası tehlikeleri fark etmeniz açısından Fraud Control’ün işe yaracağına emin olabilirsiniz.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al