wmaraci reklam

Frontend Nedir? Frontend Yazılım ve Frontend Developer

Frontend Nedir? Frontend Yazılım ve Frontend Developer

Frontend, bir yazılımın veya web sitesinin kullanıcı tarafından görüntülenen görsel yüz kısmıdır. Katmanlı olarak tasarlanan web siteleri veya yazılımlarda ilk önce backend dediğimiz yazılım kısmının hazırlanması yapılır. Daha sonradan devreye Frontend kısmı giriş yaparak kullanıcıya gösterilecek olan kısım tasarlanır. Bir yazılım veya web sitesi üzerinde görsel anlamda gördüğünüz düzen tasarım, şablon düzeneği veya butonlar gibi detayların tümü Frontend Developer'ın işidir.

Frotend Yazılım

Katmanlı olarak hazırlanan yazılımların tümü ilk hazırlanmış halinde çıplak bir görünüme sahiptir. Bu sahip olunan görüm kullanıcılar ve özellikle son kullanıcıya hitap etmez. Frontend evresinde yazılıma dış hatlar kazandırılır ve görsel açıdan düzen çalışmasıyla birlikte iyileştirme çalışmaları da yapılır. Nihai olarak yazılım kullanılabilecek hale geldiğinde Frontend'in işi de biter ve yazılım yayınlanmaya hazır bir hal alır.

Frontend yazılımı bir film setine benzetecek olursak, bu film setinde frontend oyuncular olacaktır. Filmin çekimi için arka planda uğraşan kişilerse backend kısmında yer alacaktır. Frontend yazılım her ne kadar tasarımla sınırlı kalsa da Frontend geliştiricilerinin projede kullanılan programlama dilini biliyor olması ve üzerinde gerekli değişiklikleri yapacak kadar tecrübeye sahip olması gerekir.

Tasarım Nedir?
İlginizi Çekebilir!

Tasarım Nedir?

Tasarım, bir konsept veya fikrin düzenlenmesi, çizilmesi, modellenmesi, veya planlanması gibi öğelerin anlaşılmasıdır. Günümüz dünyasında artık hiçbir ürün yalnızca kullanıcılarına sunmuş olduğu işlevsel özellikleriyle dikk...

Frontend Developer

Frontend Developer, yalın haldeki bir yazılıma tasarım tasarlayan yada tasarlanmış olan tasarımı giydiren, sistemi görsel açıdan son kullanıcı için kullanılabilir hale getiren kişidir. Bir Frontend Developer'ın önüne gelen proje üzerinde çalışabilmesi için o yazılım hangi programlama diliyle yazıldığını bilmesi ve gerektiğinde düzenleme yapabilecek kapasitede olması gerekir.

Basit bir örnekle açıklayalım; PHP ve MySQL kullanılarak hazırlanmış bir web yazılımı Frontend'in önüne geldiğinde geliştirici HTML, CSS, JS ve Jquery gibi ögeleri kullanarak yazılımı kullanılabilir ve kullanıcının gözüne çok daha çarpıcı bir hale getirebilmelidir. Bu tasarımsal değişiklikleri yaparken kod dizgilerini tanıyabilmeli ve tasarımla nasıl birleştirilebileceği konusunda bilgi sahibi olması gerekmektedir.

Günümüzde artık birçok Frontend developer ayrıca Backend developer olarak da projelere katılabilmekte veya doğrudan bir yazılımı farklı bir kişinin yardımına ihtiyaç duymadan kendisi geliştirebilmektedir.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al