Frontend, bir yazılımın veya web sitesinin kullanıcı tarafından görüntülenen görsel yüz kısmıdır. Katmanlı olarak tasarlanan web siteleri veya yazılımlarda ilk önce backend dediğimiz yazılım kısmının hazırlanması yapılır. Daha sonradan devreye Frontend kısmı giriş yaparak kullanıcıya gösterilecek olan kısım tasarlanır. Bir yazılım veya web sitesi üzerinde görsel anlamda gördüğünüz düzen tasarım, şablon düzeneği veya butonlar gibi detayların tümü Frontend Developer'ın işidir.
Frotend Yazılım
Katmanlı olarak hazırlanan yazılımların tümü ilk hazırlanmış halinde çıplak bir görünüme sahiptir. Bu sahip olunan görüm kullanıcılar ve özellikle son kullanıcıya hitap etmez. Frontend evresinde yazılıma dış hatlar kazandırılır ve görsel açıdan düzen çalışmasıyla birlikte iyileştirme çalışmaları da yapılır. Nihai olarak yazılım kullanılabilecek hale geldiğinde Frontend'in işi de biter ve yazılım yayınlanmaya hazır bir hal alır.
Frontend yazılımı bir film setine benzetecek olursak, bu film setinde frontend oyuncular olacaktır. Filmin çekimi için arka planda uğraşan kişilerse backend kısmında yer alacaktır. Frontend yazılım her ne kadar tasarımla sınırlı kalsa da Frontend geliştiricilerinin projede kullanılan programlama dilini biliyor olması ve üzerinde gerekli değişiklikleri yapacak kadar tecrübeye sahip olması gerekir.
Film Nedir?
Film, hareket eden grafiklerin veya görsellerin elektronik sinyali sonucunda hazırlanan, başta eğlence, eğitim ve farklı konularda hazırlanan görsel seyir kalitesi yüksek akışlardır. Film denildiğinde çoğu kez aklımıza uzunluğu 10 d...
Frontend Developer
Frontend Developer, yalın haldeki bir yazılıma tasarım tasarlayan yada tasarlanmış olan tasarımı giydiren, sistemi görsel açıdan son kullanıcı için kullanılabilir hale getiren kişidir. Bir Frontend Developer'ın önüne gelen proje üzerinde çalışabilmesi için o yazılım hangi programlama diliyle yazıldığını bilmesi ve gerektiğinde düzenleme yapabilecek kapasitede olması gerekir.
Basit bir örnekle açıklayalım; PHP ve MySQL kullanılarak hazırlanmış bir web yazılımı Frontend'in önüne geldiğinde geliştirici HTML, CSS, JS ve Jquery gibi ögeleri kullanarak yazılımı kullanılabilir ve kullanıcının gözüne çok daha çarpıcı bir hale getirebilmelidir. Bu tasarımsal değişiklikleri yaparken kod dizgilerini tanıyabilmeli ve tasarımla nasıl birleştirilebileceği konusunda bilgi sahibi olması gerekmektedir.
Günümüzde artık birçok Frontend developer ayrıca Backend developer olarak da projelere katılabilmekte veya doğrudan bir yazılımı farklı bir kişinin yardımına ihtiyaç duymadan kendisi geliştirebilmektedir.