Girişim, planlı şekilde yeni iş koluna kullanılan teknoloji veya yeni teknoloji vasıtasıyla giriş yapmaktır. Girişimlerin tümünün piyasa üzerinde değerlenme veya tamamen kaybetme riski bulunmaktadır. Tüm bu riskleri göz önüne alarak girişimi başlatan ve geliştiren kişiyeyse girişimci adı verilir.
Girişim dediğimizde özellikle son yıllar aklımıza gelen ilk şey internet üzerinden başlatılan bir hizmet veya ürün sunumu aklımıza geliyor. Oysa pekala standartlardan ayrı konseptle meydana getirilmiş veya standartlardaki işletmeyi de girişim olarak nitelendirebiliriz. Girişimcinin belli bütçeyi elde ettikten sonra kendisine aldığı hayvanlarla kuracağı çiftlik bir girişim sayılabileceği gibi bilgisayarını kullanarak insanların kullanıp faydalanabileceği yazılım oluşturan ve bunu pazarlayan kişi de girişimcidir. Elbette girişimlerin tam olarak bir girişim sayılabilmesi için diğerlerinden kendini ayırt edebiliyor olması ve insanların sorununa çözüm üretiyor yada ihtiyacı karşılıyor olması gerekir.
Girişim sözcüğüyle kafamızda sadece para kazanacak herhangi fikri canlandırmak doğru değildir. Mahallenin sorunlarını çözmek üzere de başlatılan iyileştirme çalışmaları bir girişim olarak kabul edilebilir. Hatta bu girişimler sosyal girişim kavramı altında incelenmektedir.