Google Now, Google tarafından geliştirilen ve 2012 yılında yayınlanan bir çeşit kişisel asistandır. Android 4.1 sürümüyle birlikte 9 Temmuz 2012’de Google Now ilk defa işletim sistemiyle yerleşik hale getirilmiş ve Nexus telefonlarla birlikte kullanılmaya başlanmıştır. Apple’ın Siri’si ve Microsoft’un Cortana’sı varken, milyonlarca kullanıcının sahip olduğu bir işletim sisteminin kişisel & sesli asistana sahip olmaması elbette düşünülemezdi. Bu nedenle Google, Android işletim sistemi kullanıcılarının tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve elleri serbest (freehand) olarak kullanabileceği akıllı asistanı olacak Google Now’ı geliştirdi.
Google Now’ı kullanan cihazlarda cihazın kullanıcıları birçok farklı komut ve sesli komutlarla Google Now’dan faydalanabilir. Size günü veya bulunduğunuz konumun hava durumunu rapor edebileceği gibi bu sene hangi filmin Oscar ödülünü kazandığını da saniyeler içerisinde size aktarabilir. Bu ince detayların yanı sıra Google Now açısından en önemli özellik, zaman geçtikçe Google Now’un sizi tanımaya başlıyor olması ve bu sayede ihtiyaçlarınıza daha kolay çözümler üretebiliyor olmasıdır. Örneğin, Google Now sizi tanıdıktan sonra aracınızı nereye park ettiğinizi aklınızda tutabilir veya iş yerinize giderken sizi trafikten kurtaracak alternatif rotalar önerebilir. Tuttuğunuz takım hakkındaki güncel haberleri sizin için toplayabilir ve bunlardan sizi haberdar edebilir. Daha bunun gibi birçok özellikle Google Now, Android cihazınız yardımıyla hayatınızı daha kolay hale getirebilir.
Google Now Nasıl Kullanılır?
Google Now’u kullanmak için öncelikle en az Android 4.1 sürümlü işletim sistemine sahip bir cihazınızın olması gerekiyor. Cihazınızın Android sürümü 4.1 veya daha sonra çıkan sürümlerse hemen birkaç basit adımla Google Now’u aktif hale getirebiliriz;
- Cihazınızın Ayarlar menüsünden Google’a giriş yapın.
- Arama ve Now sekmesine girip, Özet Akışı bölüme girin.
- En üstte yer alan Özet akışını etkinleştir seçeneğine tıklayarak Google Now’u tümüyle aktif hale getirebilirsiniz.
Google Now’u aktif hale getirdikten sonra dilerseniz Google Now penceresinden özelleştirme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Google Now aktif hale geldikten sonra ana ekrandayken ekranı sağa doğru kaydırarak Google Now bölümüne ulaşabilirsiniz.
Google Now’u aktif ettikten sonra Google bizim hakkımızda önemli verileri toplayacaktır. Bu verilerin bazılarını Google’ın kendisinin toplaması gerekirken bazılarını da Google Now kart ayarlarından kendimiz belirleyebiliriz. Yeterince veri toplandığında Google Now’un bize sağlayabileceği bazı önemli faydalarıysa şu şekilde sıralayabiliriz;
1. Erişim Zamanı
Ofisiniz veya evinizi tanıdıktan sonra Google Now sizin için en kestirme rotaları be hatta trafik yoğunluğunun en düşük olduğu yolları belirleyecektir. Siz henüz ofisinizden dışarı çıkmışken Google Now’a erişmeseniz bile Google Now durumdan sizi haberdar etmek için size bir bildirim gönderebilir ve sizi haberdar edebilir.
2. Hava Nasıl?
Bugün ne giysem sorununu Google Now sizin için tamamen ortadan kaldırabilir. Henüz siz daha kapıdan adımınızı atmadan önce sizi bulunduğunuz konumun veya gideceğiniz konumun hava durumu hakkında bilgilendirir. Böylece hoş olmayan havalara karşı artık sürekli tetikte olabilirsiniz.
3. Hatırlatıcılar
Google Now’un sesli asistan özelliğiyle çok kısa sürede hızlı hatırlatıcılar oluşturabilir ve bunları size hatırlatmasını sağlayabilirsiniz. Google Now’un bu özelliği sayesinde artık unutulan randevulara elveda diyebilirsiniz.
4. Spor
Takip ettiğiniz spor takımını Google Now’a sunarak tuttuğunuz takım hakkında en son ve güncel gelişmelerden haberdar olabilirsiniz. Google Now size takımınızın maçlarını, haberlerini ve anlık olarak puan güncellemelerini sunacaktır.
5. Trendler
Google Now’un bir başka özelliği olan trendler yakınınızda yörenizde sizi etkileyebilecek olan konulardan içeriklerle doldurulur. Google’da sıklıkla yaptığınız aramalar da trendler konusunda Google’ın sizi yönlendirmesi açısından oldukça önemlidir.
6. Haberler
Haberler ve son gelişmeler için artık farklı siteleri takip etmenize gerek yok. Google konum bazlı olarak sizi ilgilendirebilecek olan haberleri sizin için bulur ve servis eder.
7. Hisse Senetleri
Eğer bazı şirketlerin hisse senetleriyle ilgileniyorsanız, bu kart sayesinde hisse senetlerinin anlık durumu hakkında kişisel asistanınızın sizi bilgilendirmesini sağlayabilirsiniz.
9. Google Now Kartı Bazlı Uygulama ve Siteler
Google Now’un en önemi kartlarından biri olan bu özellik sayesinde Google’ın konum tabanlı olarak size öneriler sunmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin, bir AVM’de ne yiyeceğinizi düşünürken veya tatile çıktığınız bir yerde ne yiyeceğinizi düşünürken Google Now size güzel önerilerde bulunabilir.
10. Kat Ettiğiniz Mesafe
Son olarak Google Now’a eklenen bir pedometre özelliği sayesinde Google artık ne kadar yol yürüdüğünüzü veya ne kadar bisiklet sürdüğünüzü size aylık olarak raporlayabiliyor.
Android Nedir? Android Programlama ve Android Market
Günümüz mobil cihazlarında yüksek bir kullancı portföyüne sahip olan Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından geliştirilmiş bir mobil işletim sistemidir. Açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olan ve herkesin uygulama geliş...
Google Now Kapatma
Eğer Google’ın sunduğu sesli asistan Google Now’u kullanmak istemiyorsanız, birkaç basit adımda kişisel asistanı devre dışı bırakabilirsiniz. Google Now’u devre dışı bırakmak için Google uygulamasına girin veya Ayarlar menüsünden Google’a giriş yapın. Daha sonra;
- Cihazınızın Ayarlar menüsünden Google’a giriş yapın.
- Arama ve Now sekmesine girip, Özet Akışı bölüme girin.
- En üstte yer alan Özet akışını devre dışı bırakma seçeneğine tıklayarak Google Now’u tümüyle aktif hale getirebilirsiniz.