Hash herhangi bir metnin şifrelenerek okunamaz veya önceden tahmin edilemez hale getirilmesi algoritması ve işlemidir. Hash sistemi daima bir algoritmaya bağlı olarak çalışır ve günümüzde Hash’i kullanmak için MD2, MD5, SHA ve SHA-1 benzeri algoritmalardan faydalanılır.
Hash’i yalnızca tek bir başlık altında incelememiz ne yazık ki pek olası değil. Çünkü hash’i günlük yaşantımızda sadece güvenlik alanında ve şifreli metinler oluşturmak için kullanmıyoruz. Bu algoritmaların kullanılarak Hash ile metinleri şifrelemenin birçok yerdeki esas amacı verilerin güvenli tutulması olsa da karakter sayılarını eşitlemek için de aynı şekilde bir Hash algoritmasından faydalanılabiliriz.
Örneğin, Burak Göç ve Cevdet Bağlar isimleri elimizdeki iki farklı isimler olsun. Bu isimlerin birinin karakter sayısı sekiz diğerinin ise on birdir. Bu isimleri yukarıda da örnek verdiğimiz Hash algoritmalarından herhangi birinden geçirdiğimiz taktirde algoritmanın el verdiği şekilde iki isim de aynı karakter sayısında hash edilecektir. Hash çözümlendiğindeyse isimler kendi karakter sayılarında çıkacaktır. Böylece yaşanan karakter sorunu ortadan kaldırılmış olacaktır.
Hash’in kullanıldığı bir diğer yaygın alan ise indirme işlemleridir. Özellikle işletim sistemi indirmelerinde size çoğu zaman açıklama kutusu içerisinde bekleyen bir Hash dizesi vardır. İndirme işlemi bittiğinde elde edilen Hash ile sitede verilen Hash dizelerinin aynı karakterlerden oluşması halinde indirme başarıyla tamamlanmış demektir. Özellikle işletim sistemlerinin kurulum ISO kalıplarında eksik dosyanın yer alması kuruluma engel olacağı için kullanıcılara daima Hash bilgisi sunulur.
Hash’in daha bunların dışında da pratik olarak kullanıldığı birçok yerin olduğu aşikar. Eğer Hash algoritmaları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz algoritmaların isimleri üzerine tıklayarak bu algoritmalar için oluşturduğumuz bilgi sayfalarına yönelebilirsiniz.