İnfografik (Information graphic), bir takım verilerin grafik destekli olarak daha kolay ve anlaşılır hale getirmeye yardımcı olan, grafik destekli sunumlarıdır. İnsanlar infografikleri karmaşık verileri sıkmadan, eğlenceli ve hızlıca aktarmak için bir sunum tekniği ve aracı olarak kullanırlar. Örneğin elinizde bir araştırma hakkında çok büyük bir verinin olduğunu düşünün. Bu verilerin birbiriyle olan ilişkisini anlatmak ve değişimleri belirtmek çok uzun sürecek ve rakamlarla arası iyi olmayan kişilerin konudan uzaklaşmasına neden olacaktır. İnfografikler binbir çeşit bilgiyi dinleyicilere, izleyicilere, kullanıcılara ya da hedef kimseleri kolayca istatistiksel açıdan bilgilendirmenin en verimli yollarındandır.
İnfografikler herhangi bir konu üzerine hazırlanabilirler. Trafik kuralları, metro istasyonu haritaları, etiket bulutları, bir firmanın satış istatistikleri, hava durumu gibi daha birçok karmaşık olan ve olasılık barındıran veriler bir infografiğin konusu oluşturabilir.
İnfografikler her amaç doğrultusunda kullanılabilirler ancak iş dünyasındaki insanlar için infografiklerin daha anlamlı bir sunum aracı olduğunu kabul etmeliyiz. Yüksek seviyeli bir yöneticiye sunum yaparken, sıradan grafikleri kullanmak yerine bar grafiği, tarih çizelgesi gibi grafik elementleri kullanarak karmaşık veriler kolay ve anlaşılabilir hale getirilebilirler. Mesela bir şirketin yıl boyunca satış oranı, geçen yıla oranla satış oranı, bu yıl edindiği müşterilerin sayısı, bu yıl elde edilen büyüme oranıyla geçen senenin karşılaştırması gibi olasılıklar infografikler yardımıyla görselleştilebilirler. Sıradan analiz kağıtlarına bakan biri mu verileri gördüğünde hiçbir şey anlamayabilir. Doğru teknikle verilerin bir infografiğe giydirilmesi konuya uzak kişilerin bile karmaşık metrikleri anlamasına yardımcı olacaktır.
Bir infografiği kullanmak için daima istatistik sonuçlarını yayınlamak zorunda değilsiniz. Sıkça internet kullanıcılarının karşısına çıkan infografik örnekleri fikirleri için aşağıdaki 5 kullanım alanına göz atabilirsiniz.
- Kreatif iş alımları duyurularının yapılmasında
- Bir kampanya, anket veya saha analizleri sonuçlarını açıklamak için
- Karmaşık bir konseptin daha basit ve anlaşılır hale getirilmesi amaçlanan grafiklerde
- Bir şeyin nasıl çalıştığı açıklanmak istenen grafiklerde
- Bir ürün hizmet vb. herhangi bir şey için yapılan karşılaştırmalarda
İnfografik Nasıl Hazırlanır?
İnfografikte her şey fikirle başlar. Fakat tek başına fikirler işe yaramayabilir, özellikle söz konusu infografikler olduğunda… İnfografiğinizi hazırlamaya girişmeden önce ne amaçla infografik yaptığınızı, insanlara hangi mesajı görselleştirerek vermek istediğinizi ve infografiğinizin kapsamının ne olacağına karar vermelisiniz. İşin grafik boyutundan önce infografiklerin anatomisini çözmek, sizi oyuna 1 - 0 önde başlatacaktır. Boş bir sayfa üzerinde çalışarak önce işe infografiğinizi planlamaktan başlayın.
Artık infografikte neyi kullanacağınızı, mesajınızın ne olacağını ve elinizdeki veriler ile olasılıkları biliyor olmalısınız. Şimdi harika bir infografik oluşturmak için oluşturmuş infografik örneklerine gözden geçirmelisiniz. İnfografik örneklerini incelediğinizde her infografik örneğinin kendine has bir tarzının olduğunu ancak belli bir hiyerarşi yardımıyla verilmek istenen mesajın sunulduğunu fark edeceksinizdir. İnfografiğinizi hazırlarken sizin de buna benzer bir fikriniz olmalı. Fikriniz üzerinden tüm verilerinizi ve daha önceden boş bir sayfa üzerine oluşturduğunuz verileri artık grafiğe dönüştürmeye hazırsınız.
İnfografik hazırlamak için herkesin tercih ettiği yöntemler farklı olabilir. Profesyonel ajanslar ve tasarımcılar infografiklerini şekillendirmek için bu adımda Adobe Photoshop, GIMP ve benzeri gelişmiş grafik programlarından destek alır. Daha amatör ve orta seviyeli kullanıcılar ise internette hazır olarak yayınlanan infografik şablonlarını yine Adobe Photoshop benzeri bir program aracılığıyla düzenlemeyi tercih eder. Dikkat ettiyseniz her iki adımda da grafik bilgisi sahibi olmak şart. Bir de en acemiden en profesyonel herkese hitap etmeyi başaran infografik programları ve infografik siteleri var. Bu infografik araçlarını kullanarak grafiklerin tümünü kendiniz oluşturmak yerine hazır grafikleri infografik üzerine yerleştirme yöntemiyle hayalinizdeki profesyonel, etkileyici infografiği ortaya çıkarabilirsiniz.
Son adımda bahsettiklerimiz sizi heyecanlandırmaya yettiyse ve bu sınıfta yer aldığınızı düşünüyorsanız, bir alt başlıkta sizin için derlediğimiz infografik programları ve araçlarına göz atabilirsiniz.
Windows Nedir? Windows Kurulumu ve Windows İndir
Windows, ilk defa kişisel bilgisayar kullanıcılarının karşısına 20 Kasım 1985 tarihinde çıkmış olan, kullanıcılara tamamen ara yüzle yaklaşmayı prensip edinmiş bir işletim sistemi ailesidir. Bir Microsoft ürünü olan Microsoft W...
İnfografik Programları
İnfografiklerinizi hazırlarken profesyonel grafik yazılımlarını kullanacak deneyime sahip değilseniz, infografik programları derdinize çare olabilirler. İnfografik programlarının bir kısmı masaüstü (bilgisayarınıza kurmanız gereken) yazılımlardan oluşurken, bir kısmı internet üzerinden online olarak kullanabileceğiniz web uygulamaları şeklindedir. İşte, infografik hazırlamak için neredeyse hiç grafik bilgisine ihtiyaç duymayan, amatör ve profesyonel herkese yardım eli uzatan infografik araçları:
- Piktochart - Eşsiz infografikler, çizelgeler ve haritalar oluşturabileceğiniz profesyonel bir servis.
- Canva - Canva’yı kullanarak ihtiyacınız olan neredeyse tüm grafikleri oluşturabilirsiniz. Buna infografikler de dahil.
- Visme - Visme’nin sunduğu çizelgeler, widget’lar ve ikonlar yardımıyla sadece birkaç dakikada infografik şablonuzu hazır hale getirebilirsiniz.
- Infogr.am - Infogr.am, kendi verilerinizi yükleyerek infografikler oluşturma yeteneğine sahip marifetli bir infografik aracı.
- Venngage - Keşif için onlarca infografik şablonu bulup dilediğinizi kullanabileceğiniz bir infografik şablonu deposu.
- Cacoo - Cacoo, infografiklerini diyagram tarzında oluşturmak isteyenler için tasarlanmış kapsamlı bir araç.
- Adioma - Adioma, AI teknolojisi kullanılarak geliştirilmiş maharetli bir infografik oluşturma aracı.
- Google Data Studio - Birçok ihtiyacınız için kullanabileceğiniz verileri görselleştirme aracı.
- Easel.ly - Şimdiye kadar 4 milyon infografiğin oluşturulmasına katkısı olan, tam otomatik bir infografik hazırlama sitesi.
- Edraw - Edraw, Windows ve macOS ortamında kullanabileceğiniz gelişmiş bir infografik hazırlama programı.
- Mind the Graph - Sağlık alanını kapsayan infografikler üretmek için geliştirilmiş fonksiyonel ve basit bir infografik hazırlama programı.
- Icograms - Çeşitli simgeler, semboller ve grafikleri harmanlayarak kendi infografiklerinizi oluşturabileceğiniz ücretsiz bir başka araç.