Kaynak Kod, bir yazılımın oluşturulmasında yer alan kodların tümüdür. Kaynak kodların içerisinde yazılımı meydana gelen kodların her biri satır satır yer alır. Bu kodların bazıları fonksiyonlardan oluşurken bazıları durum kodlarından loop’lardan ve bildirilerden oluşabilmektedir. Yazılımlar bazen içerisinde sadece tek bir kaynak kod dosyası barındırırken bazen birden fazla kaynak kod dosyası bulundurabilir.
Kaynak kodlar bir yazılımın diğer kullanıcılar veya geliştiriciler tarafından da incelenebilmesi açısından oldukça önemli kod dizgileridir. Örneğin bir yazılımcı bir program meydana getirip kaynak kodlarıyla birlikte yayınlarsa diğer geliştiriciler programın sorunlarını saptayabilir, programa ekstradan özellikler ekleyebilir ve programı farklı şekillere sokarak bambaşka yazılımlar meydana getirebilirler.
Kaynak kodlar diğer tip kodların aksine insanlar tarafından da anlaşabilen yapılardır. Programlama dili bilen bir kullanıcı kaynak kodları incelediği anda programın algoritmasını, çalışma mantığı ve işleyişi kolayca çözüp, müdahale edebilir.
Yazılımların kaynak kodlarının uzunluğu veya kaynak kod dosyalarının fazlalığı tamamen değişkenlik gösterebilecek bir durumdur. Bazen çok küçük programlar bile onlarca kaynak kod dosyasına sahip olabilmektedir. Eğer kaynak kodların arasında çok fazla kod dosyası yer alıyor bu muhtemelen programın farklı sekmeler içerisinde organize edilmiş olduğu anlamına gelecektir.
Bir programın kaynak kodu, yazılımcı kodları açık olarak bırakmadığı sürece görülemez ve okunamaz. Bilgisayarlar bu kodları çalıştırır ancak bu kodları kullanıcıya aktarmazlar. Örneğin PHP dilinde oluşturulmuş bir sayfanın kaynağına baktığınızda yalnızca kaynak kodun HTML ile biçimlendirilmiş kısmı görünecek ve PHP veya diğer programlama dilleriyle kodlanmış kısımları gizlenmiş olacaktır.
Son olarak; kaynak kodların daha kolay yorumlanabilmesi için yazılımcılar kod satırlarının içerisine yorum ekleyebilirler. Eklenen bu yorumlar sadece kaynak kod dosyasyı incelenirken açığa çıkar ve normal şartlarda görülemez. Bu yorumların eklenmesinin nedeni sistemi parçalara ayırmak ve olası güncelleme ya da sorun giderme durumunda diğer yazılımcıların veya kendisinin kolayca doğru kod parçasını bulmasına yardımcı olmasıdır.