Makale, herhangi bir konu hakkında bir düşünceyi savunmak, kabul ettirmek ve açıklamak amacıyla yazılan yazılara denir. Makaleler bir kitap içerisinde yayınlanabileceği gibi dergi ve gazetelerin içerisinde de yer alabilir. İnternet dünyasında bahsi geçen makalelerse bir konu hakkında bilgi verdiği ve bir şeyleri kanıtlama kaygısı güttüğü için makale adıyla kullanılmaktadır. Ancak elbette edebi makalelerle internet dünyası üzerindeki makalelerin içerisinde farklılıklar vardır.
Makale Örnekleri
Makalelerin örneklerini en çok dergilerde görebilirsiniz. Zira dergiler içerisinde yayınlanan yazılar hem kullanıcıya belli bir konu hakkında bilgi vermeyi hem de aynı zamanda o bilginin doğruluğunu ispatlamaya çalışan yazılardır. Örneğin “Harddisk’in fonksiyonu nedir?” başlıklı bir makale size tam olarak bir makalenin olması gerektiği formunu gösterebilecektir.
Aynı şekilde WM Aracı içerisinde Nedir kategorisi altında yayınlanan yazıların da büyük çoğunluğunu makale kısmına dahil edebiliriz. Çünkü bu yazılar kullanıcıya bilgi vermeyi amaçlamakta, bilimsel verilerden yararlanmakta ve bir gerçeği kabul ettirme kaygısı taşımaktadır.
İnternet Nedir? İnternet Hız Testi ve İnternet Paketleri
İnternet, ABD hükûmeti tarafından geliştirilen bir projenin sonucunda 1990 yılında ortaya çıkmış ve uluslararası bir platform haline gelmiştir. İnternet bugün dünya genelindeki tüm bilgisayar ağlarını düzenli bir sistem sayesinde...
Makale Nasıl Yazılır
Makale yazmak ve iyi makale yazmak arasında keskin bir farklılığın olduğu doğrudur. İyi bir makale, bir makalenin olması gereken özelliklerini taşıyan, bilimsel verilerden faydalanan ve görsellerle anlatımı kuvvetlendirilmiş olan makalelerdir. Makalelerin uzunluğu her zaman doyuruculuğunu arttıran bir unsur değildir. Bazen bazı yazılar size birkaç paragrafla bütün bir sistemi anlatırken bazen koca bir kitap dahi sistemi anlatma konusunda eksik kalabilir. Makale yazarken daima aşağıdaki maddelere özen göstermeye çalışarak ilk makalelerinizi yazmaya başlayabilirsiniz. Unutmayın, makale yazmak tıpkı bir araç kullanmaya benzer. Ne kadar çok kullanırsanız o kadar çok ustalaşır ve cümleleri doğru şekilde kullanabilirsiniz.
- Makalenizin amacı bilgi vermek olsun ve mutlaka spesifik bir konu üzerine yoğunlaşsın.
- Makalenizin mutlaka bir başlığı olsun.
- Öne sürülen düşünceleri çoğunlukla bilimsel kaynaklardan alıntılar yaparak süsleyin ve doğruluğunu ispatlamak için tezler ileri sürün.
- Makalenizin kısalığına veya uzunluğuna bağlı kalmayın. Bazı konular birkaç cümleyle bazı konular onlarca paragrafla ancak anlatılabilir.
- Konuyla ilgisi olmayan bilgileri makale içerisinde vermekten kaçının.
- Makale sonunda mutlaka kaynaklara yer verin ve makalelerinizin doğruluğunu ispatlamış olun.