Material Design, ilk defa Google'ın 2014 Yılında gerçekleştirilen Google I/O geliştirici konferansında duyurulan bir arayüz dilidir. Duyurulan bu arayüz dilinden önce tasarlanan Android uygulamalarının her birinde farklı bir tasarım şemasıyla karşılaşabiliyorduk. Çünkü tasarım konusunda belirlenmiş net ve keskin sınırlamalar bulunmuyordu. Bu yazılımcılar için her ne kadar büyük bir artı olsa da kullanıcılar için her uygulamada farklı bir arayüz büyük sorun oluşturuyordu.
Her kullanmaya başladığımız Android uygulamasında farklı bir düzen bizi karşılıyor ve sonuç olarak nereye tıkladığımızda neyin çıkabileceğini çoğu zaman anlayamayabiliyorduk. Google'ın sunduğu bu yeni tasarım diliyle tasarlanan Android uygulamaları sayesinde artık tüm uygulamaların arayüzleri birbirine benziyor ve aynı şemayı paylaşıyor. Böylece kullanıcılar için tasarım açısından hem farklılıkların en aza indirildiği bir işletim sistemi sunuluyor hem de kolay kullanabilirlik özelliği kazandırılıyor.
Material Design'de şema düzeninin yanı sıra renk düzeni olarak da daha pastel renkler kullanılıyor. Böylece tüm uygulamaların simgelerinden tasarımına kadar grafik arayüzü tümüyle kullanıcılara tanıdık kılınabiliyor. Bir uygulamayı açtığımızda karşımıza çıkan canlı renk ve diğerindeki flat renk sorunu da bu yeni tasarım dili sayesinde tamamen ortadan kalkmış oluyor.
Material Design hakkında bu sayafada yer verdiğimiz açıklamaları yetersiz buluyor ve daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız, Google'ın sizi düşünerek hazırlamış olduğu bilgilendirme sayfasına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Material Design Örnekleri
Material Design örneklerini aslında çoğumuz 2015 yılının başında tanımaya başladık ve şuan aktif olarak kullanıyoruz. Google'ın 2015'den sonra kendi uygulamalarını birer birer bu tasarım diline göre uyarlamasıyla birlikte Gmail, YouTube, Google Drive, Google Docs, Google Sheets, Google Maps başta olmak üzere birçok uygulama bu yeni tasarlanan tasarım dilini kullanmaya başlamıştır.
Kart düzeneğini takip eden bu tasarım şeklinde sizin de görebileceğiniz üzere menüler sol kısımda yer alıyor ve elementlerin yeri sabit kalıyor. Dolayısıyla Gmail'in Material Design tasarımını bir kere ezberleyen bir kullanıcı YouTube'un arayüzünü zorlanmadan kullanabiliyor.
DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama
DA (Domain Authority), dünyaca ünlü SEO şirketi Moz tarafından geliştirilen ve internet sitelerinin SERP sayfasında birbirine karşı muhtemel üstünlüklerini tahmin etmeye yardımcı olan SEO skorudur. 0 ile 100 arasında derecelendirmeyle ...
Material Design İkonları
Material Design'ın tüm Android uygulamalarında ortak bir görünüm konseptini getirdiğinden ilk ana başlığımızda bahsetmiştik. Bu nedenle uygulamaların içerisinde kullanılacak olan simgelerin de Material Design'e uyumlu olması son derece önemli olduğunu siz de anlamışsınızdır. Nitekim tasarımı tamamlayan en önemli unsurlardan biri de simgeler ve sembollerdir. Bu nedenle Google bir font serisi tasarladı ve geliştiriciler tarafından kullanılması için bir sayfa üzerinden Material Design ikonlarını yayınladı. Buraya tıklayarak Google'ın sunduğu Material Design ikonlarının tümüne kolayca erişebilirsiniz.