wmaraci reklam

ipconfig Nedir? Ne işe Yarar ve ipconfig Komutları

ipconfig Nedir? Ne işe Yarar ve ipconfig Komutları

ipconfig, Windows NT’den bu yana tüm Windows sürümlerinde bulunan bir komut satırı aracıdır. Yalnızca komut satırı üzerinden çalıştırılmak üzere tasarlanan bu aracı kullanarak; Windows bir bilgisayarın IP adresi bilgilerine erişebilir ve düzenleyebilirsiniz. ipconfig aynı zamanda bizlere bazı aktif TCP/IP bağlantılarını da kontrol etme şansı sunar. ipconfig, eski bir IP yardımcısı olan “winipcfg” aracının yenilenmiş bir alternatifidir.

ipconfig’i kullanarak yapabileceğiniz birçok şey var. Genellikle IP adresi ve bağlantınıza ait diğer verileri öğrenmek için kullanabileceğiniz gibi, IP yönlendirmesi ve DNS önbelleği gibi birçok özellikte bu komuttan faydalanabilirsiniz. Komut yardımıyla, bilgisayarınıza bağlı fiziksel veya mantıksal tüm geçitlerine ilişkin olarak IP adresi, ağ maskesi vb. bilgileri kolayca öğrenebilirsiniz.

ipconfig Ne işe Yarar?

ipconfig, komut istemi üzerinden çalıştırabileceğiniz yardımcı bir araç ve bir komut dizisidir. ipconfig ile bilgisayarınıza bağlı tüm ağ aygıtları hakkında detaylı bilgileri öğrenebilir, aktif TCP/IP bağlantılarına müdahale ederek bağlantı ayarlarınızı değiştirebilirsiniz.

ipconfig yardımcı aracının kullanıcı grafik arayüzü bulunmamaktadır. Bu nedenle ipconfig’i kullanmak için çeşitli komutları bilmeniz ve kullanmanız gerekir. ipconfig tek başına kullanıldığında başlı başına bir komut görevi görürken, bazı son ekler yardımıyla diğer işlevleri de yerine getirebilir. Bu komutlar için bir sonraki başlığımıza göz atabilirsiniz.

Ağ Nedir? Ağ Bağlantısı ve Ağ Topolojileri
İlginizi Çekebilir!

Ağ Nedir? Ağ Bağlantısı ve Ağ Topolojileri

Bilgisayarların birbirlerine bağlanması sonucunda ortaya çıkan ortama ağ denir. Günlük ve kişisel yaşam içerisinde nasıl ki bir dosyanın transferine veya değiştirilmesine ihtiyaç duyuyorsak, kurumlar da verilerin değiştirilmesi ve t...

ipconfig Komutları

ipconfig’i Windows’un hangi sürümünü kullanıyor olursak olalım, yalnızca komut satırı üstünden kullanabiliriz. Dolayısıyla bu komutu etkin biçimde kullanmak için ipconfig komutlarını ve bize nasıl yardımcı olacaklarını bilmemiz gerekir. Sistem üzerinde kullanabileceğimiz bir takım ipconfig komutlarına erişmek için, komut satırını açtıktan sonra “ipconfig /?” Komutunu kullanabiliriz. En sık merak edilen ve kullanılan ipconfig komutları ise şöyledir:

ipconfig Komutu

ipconfig” komutu, bilgisayarınıza bağlı fiziksel veya sanal tüm ağ aygıtlarına dair IP adresleri, ağ geçidi ve ağ maskesi bilgilerini veren komuttur.

ipconfig /all Komutu

ipconfig /all” komutu, bilgisayarınızda aynı IP adresi üzerindeki ağ aygıtlarına dair varsayılan bilgileri sunar. Bu bilgilere ek olarak, her ağ aygıtı için belirlenmiş DNS ve WINS ayarlarını da görüntüleyebilirsiniz.

ipconfig /release Komutu

ipconfig /release” komutu, sistem üzerindeki tüm ağ aygıtlarının aktif TCP/IP bağlantılarını iptal edip, bu bağlantıların tek bir yazılım tarafından kullanılması için ayarlamalar yapmak için kullanılır. “ipconfig /release” komutu, spesifik Windows bağlantısı isimleriyle birlikte kullanılabilir. Bu şekilde kullanıldığında, tüm sistemdeki ağ aygıtları yerine sadece belirlenmiş spesifik bağlantılar iptal edilir.

Örnek bir komut: ipconfig /release “Yerel Ağ Bağlantısı 1"ipconfig /release *Local*

ipconfig /renew Komutu

ipconfig /renew” komutu, tüm ağ bağdaştırıcılarında TCP / IP bağlantılarını yeniden oluşturur. Serbest bırakma seçeneğinde olduğu gibi, ipconfig /renew isteğe bağlı bir bağlantı adı belirteci alabilir. Her iki /renew ve /release komutları, sadece dinamik (DHCP) adresleme için yapılandırılmış istemcilerde çalışır.

Not: Aşağıdaki ipconfig komutlar yalnızca Windows 2000 ve daha yeni Windows sürümlerinde kullanılabilir.

ipconfig /showclassid ve ipconfig /setclassid Komutu

Bu seçenekler DHCP sınıf tanımlayıcılarını yönetirler. DHCP sınıfları, farklı ağ istemcilerine farklı ağ ayarları uygulamak için bir DHCP sunucusundaki yöneticiler tarafından tanımlanabilir. Bu, iş ağlarında tipik olarak kullanılan (ev ağlarında kullanılmaz) DHCP'nin gelişmiş bir özelliğidir.

ipconfig /displaydns ve ipconfig /flushdns Komutları

Bu seçenekler, Windows'un sahip olduğu yerel bir DNS önbelleğine erişir. /Displaydns komutu önbelleğin içeriğini ekrana yazdırmak için kullanılırken, /flushdns ise seçeneğin (önbelleğini) içeriğini siler.

Bu DNS önbelleği, uzak sunucu adlarının bir listesini ve bunlara karşılık gelen IP adreslerini (varsa) içerir. Önbellekteki girdiler, web sitelerini ziyaret etmeye çalışırken, FTP sunucularını ve diğer uzak ana bilgisayarları ziyaret ederken ortaya çıkan DNS aramalarından gelir. Windows, Internet Explorer ve diğer Web tabanlı uygulamaların performansını artırmak için -Chrome ve diğer internet tarayıcıları dahil- bu önbelleği kullanır.

Ev ağında, bu DNS seçenekleri bazen gelişmiş sorun giderme yardımcısı olarak kullanışlı olabilir. DNS önbelleğinizdeki bilgiler bozulursa veya güncelliğini yitirirse, internetteki bazı sitelere erişme konusunda sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Böyle durumlarda aşağıdaki örnek senaryoları göz önüne alabilirsiniz.

  • Bir web sitesinin IP adresi, e-posta sunucusu veya diğer sunucu adresleri nadiren de olsa değişiklik gösterebilir. Bu sitenin adı ve adresi, son ziyaretinizden sonra 24 saat boyunca önbelleğinizde kalır. Sunucuya bu süreçten önce erişmek için önbelleğinizi temizlemeniz gerekebilir.
  • Bir internet sitesini veya web sunucusunu ziyaret ettiniz ve bu sunucu kapalıydı. DNS önbelleğiniz servisin kapalı olduğunu sistemine kaydetti. Şimdi tekrar sunucuyu ziyaret etmek istediğinizde, sunucu online olmuş olsa bile DNS önbelleğinizle karşılaşabilirsiniz. Bu bellek 24 saat sonra tekrardan oluşturulacağı için servise bir an önce tekrardan ulaşmak adına DNS önbelleğinizi temizlemeyi deneyebilirsiniz.

ipconfig /registerdns komutu

Yukarıdaki diğer komutlarda olduğu gibi bu komut da Windows bilgisayarlardaki DNS ayarlarını günceller. Bu seçenek, Yerel DNS önbelleğine erişmek yerine, onlarla yeniden kaydolmak için hem DNS sunucusu (hem de DHCP sunucusu) ile iletişimi başlatır.

“ipconfig /registerdns” komutu, internet servis sağlayıcısına bağlantı içeren, dinamik bir IP adresi veya ISP DNS sunucusuna bağlanma hatası gibi sorunların giderilmesinde faydalı olabilir.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al