Permalink, Permanent Link'in (Kalıcı Bağlantı) kısaltılması şeklinde kullanılan bir terimdir. Permalink; dinamik olarak oluşturulan bir içeriği veya web sayfasını yeniden isimlendirerek anlaşılabilir link şekline getirmeye yardımcı olan link şeklidir.
ASP, PHP vb. Programlama dilleriyle oluşturulan internet sayfalarının uzantıları çoğu zaman uzun ve anlaşılamaz bir yapıya sahiptir. Permalinkler sayesinde bizler bu linkleri hem arama motorları hem de internet kullanıcıları açısından daha kolay ve anlaşılabilir bir şekle getiririz.
Örnek vermek gerekirse permalink kullanılmadan önce bir linkin hali;
www.siteadi.com/page=content&content_id=7 yapısına benzer şekildedir.
Permalink kullanarak bu link yapısını;
www.siteadi.com/permalink-nedir.html şekline çevirebiliriz.
Permalinkler Yardımıyla;
- Sitemiz arama motorlarıyla dost olabilir.
- Kullanıcılar içeriğin ne hakkında olduğunu URL'ye bakarak tahmin edebilir.
- Sosyal mecralarda paylaşıldığında link daha kısa ve öz bir şekil alır.
- URL yolundan kategori vb. verilere ulaşılabilir.
- Permalinkler daha kolay akılda tutulabilir.
Kod Nedir? Kod Yazma ve Kod Öğrenme
Kod, yazılım dilinde belli durumları içerisinde barındıran tümcelere verilen addır. Bu tümceler hangi durum karşısında nasıl bir tepki verileceğini, hangi ögelerin çağırılacağına hangi anlarda hangi durumların oluşacağı gibi ...
Permalink Nasıl Yapılır?
Eğer WordPress gibi hazır bir CMS sistemi kullanıyorsanız o halde Kalıcı Bağlantılar sekmesi altından web sitenizin permalink yapısının ne şekilde olacağına kolaylıkla karar verebilirsiniz. WordPress veya popüler CMS sistemlerinin dışında bir sistem kullanıyorsanız muhtemelen kontrol paneli içerisinde kalıcı bağlantılarınızı ayarlamanıza yardımcı olacak bir alanın yer aldığını göreceksinizdir. Şayet sisteminiz içerisinde hiçbir permalink yapısı bulunmuyorsa o halde sisteminiz üzerinde .htaccess ve ayrı bir kod fonksiyonuyla Permalink sistemini kendiniz yapabilir veya bir yazılımcıya yaptırabilirsiniz.