PhpMyAdmin, php ile yazılmış, açık kaynak kodlu, web tabanlı bir veritabanı yönetim yazılımıdır. Başlıca kullanım alanı internet üzerinden MySQL veritabanı yönetimidir. Veritabanı oluşturma ve silme, tablo ekleme/değiştirme/silme, alan ekleme/değiştirme/silme, SQL sorguları çalıştırma, kullanıcıları, yetkileri ve alan anahtarlarını yönetme gibi işlevleri pratik ve hızlı bir şekilde yapabilen ücretsiz bir yazılımdır.
İlk sürümünün hemen ardından döneminin en popüler PHP uygulamalarından biri olmayı başaran PhpMyAdmin, kısa sürede büyük bir kullanıcı ve geliştirici kitlesinin ilgisini çekti. Daha sonra bir geliştirici grubu tarafından SourceForge'te phpMyAdmin projesini oluşturup, 2001 yılında geliştirme işini üstlendiler. Şu anda toplam 62 farklı dili destekleyen phpMyAdmin'i aşağıdaki bağlantılardan indirip kurabilirsiniz.
PhpMyAdmin İndir
PhpMyAdmin'in son sürümünü ve diğer istediğiniz tüm sürümlerini aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz:
- PhpMyAdmin İndir: https://www.phpmyadmin.net/downloads/
Notepad Nedir?
Notepad, Microsoft Windows işletim sisteminin tüm sürümleri içerisinde yer alan jenerik metin editörüdür. Notepad içerisindeki metinler biçimlendirme özelliğine sahip olmayan saf metinlerdir. Eğer bir metin içerisinde biçimlendirme kul...
PhpMyAdmin Kurulumu
PhpMyAdmin'i kurmak için aşağıdaki adımları izleyeniz:
- İlk önce yukarıdaki bağlantıyı kullanarak istediğimiz sürümü indiriyoruz.
- İndirdiğiniz paketin içeriğini sitenizin çalıştığı dizine çıkartın. (örn: C:www klasörü)
- Klasörün ismini daha iyi hatırlayabilmek için phpmyadmin olarak değiştirin.
- Çıkarttığınız dosya'nın içine girip config-default.php dosyasını bulun ve notepad tarzı bir metin düzenleyici programı ile açın. Bizim size tavsiyemiz Notepad++ olacaktır.
- Dosyayı açtıktan sonra şu satırı bulun:
$cfg['PmaAbsoluteUri'] = ''; - Bununla değiştirin:
$cfg['PmaAbsoluteUri'] = 'http://localhost/phpmyadmin/'; - Son olarak kullanıcı adı ve şifre belirlemek kaldı. Bunun için de şu satırı bulun ve bilgileri girin:
$cfg['Servers'][$i]['user'] = 'root'; // MySQL user
$cfg['Servers'][$i]['password'] = ''; // MySQL password - Ve kurulum tamamdır. Eğer tüm adımları doğru yaptıysanız http://localhost/phpmyadmin/ adresinden phpmyadmin'e giriş yapabiliyor olmanız lazım.
- Ayrıca her türlü sorunuzu aşağıdaki bölüme konu açarak WM Aracı forumundan sorabilir, yardım alabilirsiniz:
- PhpMyAdmin Soru/Cevap: https://wmaraci.com/forum/veritabanlari.html