netbozum
tr.link

Pixel Nedir? Pixel Ayarlama ve Pixel Testi

Pixel Nedir? Pixel Ayarlama ve Pixel Testi

Pixel, dijital göstergelerde görüntünün elde edilmesini sağlayan ve kontrol edilebilen, dijital görüntülerin en küçük parçası olan noktacıklara denir. İngilizce olarak Pixel şeklinde yazılan, Picture (Resim) ve Element (Parça) kelimelerinden oluşan pixelin Türkçe anlamı ise “Gözek”tir.

Bir pixelin, en-boy oranına ise “görüntü oranı” denir. Görüntü oranı, günümüzdeki dijital fotoğraflarda 1’e eşittir. Video ortamında ise 1’den büyük olabilir. Bunu şöyle açıklayabiliriz: “Bilgisayarlarda görüntülediğiniz videolarda kullanılan pixeller dikdörtgen, diğer görüntüler ise kare pixellerden oluşur.

Pixel diğer bir tabirle, her biri ayrı renk bilgisi taşıyabilen nokta görünümünde olan ve aslında içi doldurulabilen küçük kare veya dikdörtgenlerdir. Çeşitli renk tonlarını taşıyan milyonlarca pixelin birleşmesinden görüntü meydana gelir.

Bir görüntüdeki pixellerin boyutu ne kadar küçükse ve sayısı ne kadar fazlaysa, görüntünün keskinliği ve netliği de o kadar fazla olur.

Pixel Ayarlama

Bir görüntünün pixel boyutlarını değiştirmeniz yalnızca ekrandaki boyutunu değiştirmez, aynı zamanda görüntü kalitesini ve baskılı özelliklerini de değiştirir. Bundan dolayı oldukça dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Bir görüntünün pixel boyutlarını değiştirebilmeniz için çok çeşitli programlar mevcut. Fakat en yaygın olarak kullanılan program olan Photoshop üzerinde bu işlemi nasıl yapabileceğinizi şöyle aktaralım:

  1. Görüntü > Görüntü Boyutu'nu seçin.
  2. Pixel genişliği ve pixel yüksekliğinin geçerli oranını korumak için Oranları Koru'yu seçin. Bu seçenek, genişliği değiştirdiğinizde yüksekliği otomatik olarak güncelleştirir.
  3. Pixel Boyutları altında, Genişlik ve Yükseklik değerlerini girin. Değerleri, geçerli boyutun yüzdesi olarak girmek için ölçü birimi olarak Yüzde'yi seçin. Görüntünün yeni dosya boyutu, eski dosya boyutu parantez içinde olmak üzere Görüntü Boyutu iletişim kutusunun üstünde görüntülenir.
  4. Görüntüyü Yeniden Örnekle'nin seçili olduğundan emin olun ve bir enterpolasyon yöntemi seçin.
  5. Görüntünüzün uygulanmış stilleri varsa, yeniden boyutlandırılan görüntüdeki efektleri ölçeklendirmek için Stilleri Ölçeklendir'i seçin. Bu seçenek sadece Oranları Koru seçiliyse kullanılabilir.
  6. Seçenekleri ayarlamayı tamamladığınızda Tamam'ı tıklatın.

Photoshop Nedir? Photoshop Dersleri ve Photoshop İndir
İlginizi Çekebilir!

Photoshop Nedir? Photoshop Dersleri ve Photoshop İndir

Photoshop, Adobe Systems’in sayısal fotoğraf işleme yazılımıdır. İlk olarak 1987 yılında Michigan Üniversitesi’nde doktora yapmakta olan bir öğrenci tarafından geliştirilmiştir. Ardından yazılım 1988 yılında Adobe firması ta...

Pixel Testi

Bir ekrana sahip olan cihazlarda milyonlarca pixelin birleşmesi ve çeşitli renkler alması sonucu bir görüntü elde ediyorken; ekranımızda yer alan pixellerin bazıları bazen fabrika hatalarından dolayı bazen de kullanıcı hatalarından dolayı işlevini yitirmiş bir hal alabiliyor. İşlevini yitirmiş pixellere ise “Ölü Pixel” deniyor.

Cihazınızın ekranında ölü pixel olup olmadığını anlayabilmeniz için bir takım testlere tabi tutmanız gerekmektedir. Bu testlerin en basiti: “Ekranınızı güzelce temizledikten sonra 5 farklı ana renk ile ekranınızı kontrol etmektir. Bu kontrol sonucunda ekranınızda bazı noktaların renk almadığını göreceksiniz. İşte bu noktalar ölü pixellerinizdir.” Ölü pixeller genelde düzeltilemez haldedirler ve dikkatli baktığınızda koyu bir renktedirler.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 Haham
    hafsa Merhaba. Ben hahamlık eğitimi almak istiyorum ancak Türkiye'de bunu sağlayan bir kurum bulamadım. Uz... Haham
  • 2 ipconfig
    Ali Merhabalar ağ geçmişi hakkında bir sorum olacaktı.Şimdi diyelim ben tarayıcıda herhangi bir siteye v... ipconfig
  • 3 Snapnames
    Halil Merhaba 1 Adet domin buldum ve teklif verdim ama 10 gün olmasına rağmen çözülmedi. Alım yapa... Snapnames
  • 4 WebGL
    UtKu Merhaba. Your browser does not support graphics API "WebGL 2" which is required for this content... WebGL
  • 5 Versiyon
    Sedat önel Zirrat mobilden versiyon güncelleme nasıl yapılır... Versiyon
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al