wmaraci reklam

Sanal POS Nedir? Sanal POS Nasıl Kullanılır ve Kurulur?

Sanal POS Nedir? Sanal POS Nasıl Kullanılır ve Kurulur?

Sanal POS, internet siteleri ve e-ticaret mağazaları üzerinden müşterilerin kredi ve banka kartı yardımıyla güvenle ödeme yapabilecekleri bir çevrimiçi ödeme kolaylığıdır. Fiziksel mağazalarda müşterilerin kredi kartlarıyla alışveriş yapmalarına imkan sunan POS (Point of Sale) ödeme yönteminin internet için uyarlanmış olanı Sanal POS veya VPOS (Virtual Point of Sale)’dur. Bankalar ve aracı ödeme kuruluşlarınca sunulan Sanal POS servisi sayesinde, müşteriler SSL ve 128 bit’lik şifrelemelerin yapıldığı güvenli sayfalar üzerinden ödeme yapabilirler.

E-ticaretin yaygınlaşması ve tüketicilerin online alışverişlere duyduğu ilginin her geçen yıl artması, internetten alışverişini kaçınılmaz hale getiriyor. İnternet alışverişlerindeyse kullanıcıların büyük bir kısmı banka ve kredi kartlarını kullanarak masrafsız şekilde ödeme yapabilecekleri satış kanallarını tercih ediyor. Bu açıdan baktığımızda bir internet siteniz varsa ve internet siteniz üzerinden ürün veya hizmet sunuyorsanız, daha çok satış yapmanız adına internet sitenizin Sanal POS servisine sahip olması gerekir. Sanal POS sayesinde tüketiciler güvenli ve masrafsız şekilde tek çekim veya taksitli olarak ödeme yaparak satın alma işlemini tamamlayabilirler. Müşterilerin satın aldığı ilgili hizmet veya ürün tutarı Sanal POS servis sağlayıcısı tarafından yapılan kesintinin ardından ilgili mağazanın banka hesabına aktarılır.

Sanal POS Nasıl Kullanılır?

Sanal POS çeşitli bankalar veya ödeme kolaylığı sunan yasal aracıların yardımıyla edinilmektedir. İnternet sitenize Sanal POS uygulaması yapabilmeniz için şirket olmanız, bankalar veya ödeme sistemi sunan girişimler aracılığıyla Sanal POS başvurusunda bulunmanız gerekir. BDDK tarafından onaylı bir Sanal POS’unuz olduğunda, bunun internet sitenize kurulumu sağlandıktan sonra ödemelerinizi online olarak tahsil edebilir, müşterilerinizin taksitli veya tek çekim olarak alışveriş yapmasını sağlayabilirsiniz.

İnternet Nedir? İnternet Hız Testi ve İnternet Paketleri
İlginizi Çekebilir!

İnternet Nedir? İnternet Hız Testi ve İnternet Paketleri

İnternet, ABD hükûmeti tarafından geliştirilen bir projenin sonucunda 1990 yılında ortaya çıkmış ve uluslararası bir platform haline gelmiştir. İnternet bugün dünya genelindeki tüm bilgisayar ağlarını düzenli bir sistem sayesinde...

Sanal POS nasıl alınır?

Sanal POS almak için vergi mükellefi olan yasal bir şirket sahibi olmanız gerekir. Ülkemizde Sanal POS hizmeti bankalar tarafından sunulmaktayken, BDDK tarafınca onaylı ödeme kolaylığı sunan aracı kuruluşlar yardımıyla da Sanal POS edinebilirsiniz.

Bankalar veya ödeme kuruluşlarına Sanal POS başvurusunda bulunduğunuzda sizden bazı güvenlik şartlarını yerine getirmeniz beklenir. Yasal bir şirket olmanız ve vergi mükellefi olmanızın dışında internet sitenizin altyapısının güncel güvenlik teknolojilerine uygun olması gerekir. İnternet sitenizin doğrulanabilir bir SSL sertifikasını kullanmasının yanı sıra sitenizde Üyelik Sözleşmesi, Mesafeli Satış Sözleşmesi, İade ve İptal Prosedürleri gibi yasal açıdan önemli sözleşmelere kullanıcılarınızın ulaşabiliyor olması ve alışveriş öncesinde onaylaması gerekir. Bir banka için Sanal POS başvurusu yaptığınızda başta bu temel gereklilikler olmak üzere banka tarafından istenen diğer güvenlik önlemlerini sağlamanız gerekir. Banakalar tüm bu sürecin ardından Sanal POS başvurunuz inceleme sürecine almaktadır.

Bankalar aracılığıyla Sanal POS almak istediğinizde bankanızın sizden bir takım evrakları (nüfus cüzdanı, vergi levhası, ortaklık sözleşmesi, imza sirkülsü vb.) talep edebilir. Almak istediğiniz Sanal POS servisine ilişkin banka tarafından sunulan sözleşmeyi onaylamanızın ardından bankanın size ulaştıracağı bilgileri kullanarak sisteminize Sanal POS kurulumu yapabilirsiniz.

Sanal POS nereden alınır?

Sanal POS servisini BDDK tarafından onaylanmış bankalar ve ödeme kuruluşları aracılığıyla alabilirsiniz. Ülkemizde neredeyse tüm bankalar Sanal POS hizmeti sunmakla birlikte, en bilinen Sanal POS sağlayıcıları şunlardır:

  • Akpos (Akbank)
  • VPOS-724 (Vakıfbank)
  • POSNET (Yapı Kredi Bankası)
  • Garanti Sanal POS (Garanti Bankası)
  • Finans WebPos (Finansbank)
  • Ziraat Sanal POS (Ziraat Bankası)
  • TEB Sanal POS (Türkiye Ekonomi Bankası)

Eğer Sanal POS alırken bankalar yerine farklı bir alternatif arıyorsanız, bu hizmeti sunan ödeme kuruluşlarından faydalanabilirsiniz. Küçük çaplı bir e-ticaret mağazanız olduğunda tüm bankaların Sanal POS servislerine sahip olmak için yürüteceğiniz kapsamlı başvurular yerine alternatif ödeme kuruluşlarından faydalanabilirsiniz. Ülkemizde e-ticaret alanında en çok tercih edilen alternatif Sanal POS hizmet sağlayan ödeme kuruluşları şunlardır:

  • iyzico
  • HepsiPay
  • PayU
  • iPara
  • PayNet
  • TürkPOS

Bankalar veya alternatif ödeme kuruluşlarının herhangi birinden onaylanmış bir Sanal POS servisi aldıktan sonra, bunun entegresini sisteminize yaparak kredi kartı ve banka kartı üzerinden ödemelerinizi almaya başlayabilirsiniz.

Sanal POS ücretleri ve komisyon oranları ne kadar?

Servis kullanım bedeli olarak ödeyeceğiniz Sanal POS ücretleri ve komisyon oranları, Sanal POS servisini alacağınız ödeme kuruluşuna göre farklılık gösterir. Bazı bankalar Sanal POS’un sağlanması için yıllık 600 ila 4 bin TL arasında aidat ödemesi talep edebilirler. Yıllık aidatın haricinde Sanal POS üzerinden gerçekleştirilen tek çekim ve taksitli alışverişlerde yine farklı oranlarda komisyon kesintisi yapabilirler. Tek çekimlerde yüzde 2’den başlayan komisyon oranları uygulanırken, taksitli alışverişlerde bu oran yüzde 10 düzeyine çıkabilmektedir.

Her banka veya ödeme kuruluşu müşterilerine sabit bir Sanal POS komisyonu uygulamayabilir. İşlem hacmi yüksek olan mağazalar veya ödeme kuruluşuyla yıllar süren iş ortaklığının olması, komisyon oranlarının düşük olmasına yardımcı olabilir. Bu konu hakkında daha net bilgi almak için Sanal POS servisi almak istediğiniz banka veya alternatif ödeme kuruluşlarıyla irtibata geçmeniz gerekir.

Sanal POS’un işleyişi ne şekilde gerçekleşiyor?

Sanal POS hizmetine sahip olmak istediğinizde başvurunuza müteakiben sizden talep edilen güvenlik şartlarını yerine getirmeniz beklenir. Bu şartları sağladıktan sonra bankanız tarafından onaylanan servisinizin kurulumuna ilişkin detaylar tarafınıza iletilir. Kullandığınız e-ticaret sistemi veya yazılıma Sanal POS’un entegrasyonu bir yazılımcı aracılığıyla gerçekleştirildikten sonra müşterileriniz banka kartı veya kredi kartıyla alışveriş yapmaya hazır hale gelirler.

Müşterileriniz internet sitenizi kullanarak Sanal POS üzerinden alışveriş yapmadan önce teslimat bilgileri vb. detaylar sisteminize yansıtılır. Ödeme tamamlandığında alışveriş komisyonlarının düşülmesiyle birlikte kalan tutar bankanıza Sanal POS başvurusu yaparken belirtmiş olduğunuz hesabınıza aktarılır. Bazı banka ve ödeme kuruluşları ödemeleri anlık sisteme yansıtmasına rağmen genellikle ödemeler sonucunda masrafların düşüldüğü tutar aylık dönemlerde belirlemiş olduğunuz hesaba yatırılır.

Sanal POS güvenli mi?

Sanal POS, yalnızca resmi geçerliliği olan ve vergi ödemekle mükellef olan işletmelere sunulduğundan, kullanıcılar ve müşterilerin gözünde önemli bir güvenoyu oluşturur. Buna doğrular nitelikle Sanal POS sağlayıcıları da size servis sunmadan önce sitenizin yasallığı ve sayfalarınızın güvenliğini test eder. Sayfaları en güncel güvenlik teknolojileriyle korunmayan internet sitelerine Sanal POS sağlanamaz ve entegrasyonu gerçekleştirilemez.

Müşteriler bir internet sitesine üye olup, teslimat bilgileri ve yöntemlerini belirledikten sonra kart bilgilerini SSL ve 128 bitlik şifrelemeyle korunan sayfalar üzerinden yaparlar. Bu süreçte bağlantı uçtan uca şifrelendiği için kötü niyetli kişilerin bağlantıya dair verilere ulaşması imkansızdır. Müşterilerin kart bilgilerinin girişini yapmasının ardından, kartın sahipliğini doğrulaması için 3D Secure gibi iki aşamalı doğrulama sistemleri kullanılır. Kullanıcıya yapacağı alışveriş ve tutarına ilişkin bildirilen bir kısa mesajla birlikte tek kullanımlık kod gönderilir. Kredi kartı bilgileri başka birinin eline geçmiş olsa dahi tek kullanımlık kod bilgisi olmaksızın alışveriş gerçekleştirilemez. Bu da Sanal POS sistemlerini en az mağazalarda kullandığımız sıradan POS cihazları kadar güvenli kılmaktadır.

Sanal POS Nasıl Kurulur?

Sanal POS kurulumu için yapılması gerekenler her sistemde farklılık gösterebilir. Eğer popüler bir e-ticaret sistemi kullanıyorsanız, Sanal POS modülleri ve Sanal POS hizmetini size sunan ödeme kuruluşunun verdiği bilgileri kullanarak kolayca entegrasyonunu tamamlayabilirsiniz. Şayet sisteminizde hali hazırda bir Sanal POS modülü yoksa bu sistemin uzman bir yazılımcı desteği alınarak geliştirilmesi ve sisteme uygulanması gerekir.

Sanal POS kurulumu için ödeme kuruluşundan alacağınız bilgiler esastır ve entegrasyon bu bilgilerle yapılmalıdır. Aracı ödeme kuruluşlarından birini kullandığınızdaysa, servisler tarafından sunulan kurulum dokümantasyonunu takip ederek Sanal POS kurulumu yapabilirsiniz. Popüler e-ticaret sistemlerinde Sanal POS kurulumu için hali hazırda modüller yer alır ve bunlarla programlama bilginiz olmasa bile kurulumu kendiniz tamamlayabilirsiniz. Ancak sisteminiz özel bir e-ticaret yazılımı üzerine inşa edilmişse sisteminize özel bir modülün programlanması ve entegre edilmesi gerekecektir.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al