Satürasyon, kimya alanında çözünme ve farklı maddelerin karışım halinde bulunması konularıyla ilgili bir kavramdır. Ayrıca tıp alanına da benzer bir anlamla dâhil olan kavram, kandaki oksijen basıncının yüzdeliğini ortaya koyar. Satürasyon kelime anlamı olarak doygunluk anlamına gelmekte olduğu için pek çok alanda adına denk gelmek mümkündür. Örneğin fotoğrafçılıkta renk doygunluğu bu kavramla ifade edilirken, kimyasal karışımlarda da sıvının çözücülüğü üzerine açıklamalarla karşımıza gelir. Tıp alanındaysa oksijen satürasyonu adıyla duyulduğunu söyleyebiliriz.
Özellikle koronavirüs salgınının dünya genelinde bir pandemi hali alması ve Covid-19 hastalığının yaygınlaşmasıyla halk tarafından da kullanılan bir kelime olduğunu söyleyebiliriz. Zira hastaların tıbbi durumlarının teşhisinde önemli parametreler arasında yer alan oksijen satürasyonu, sık sık kontrol edilen ve ölçülen bir konumda diyebiliriz. Hemşire ve diğer tıbbi personel tarafından kolaylıkla ölçülebilen bu parametre için personelin kullandığı cihaz ve donanımların adı oksimetre olarak anılmaktadır. Oksimetreler çoğunlukla parmaktan ölçüm yaparlar ve birkaç farklı baremi hesaplarlar.
Covid-19 Nedir? Covid-19 Belirtileri Nelerdir?
Yeni nesil Korona virüsün yarattığı hastalık durumuna Covid-19 adı verilmektedir. Yani virüsün değil, yarattığı etkilerin kısa adı olan Covid-19’un açılımı ise Korona Virüs Hastalığı 2019 şeklindedir. Virüsün ve hastalığ...
Satürasyon Neden Ölçülür?
Ölçüm, hastalığın seyrinin anlaşılması bağlamında oldukça önemli rol oynamaktadır. Covid-19 gibi hastalıklar solunumu doğrudan etkileyebilmektelerdir. Dolayısıyla yetkililerin solunum yolumuz hakkında fikir sahibi olabilmeleri bir hayli değerlidir. Oksimetre sonuçlarının gerekli noktalardan daha düşük olması durumu erken teşhis edilebilmesi hastanın hayatının kurtulmasını dahi sağlayabilmektedir. Bundan dolayı ağır hastaların sürekli takip edilmesi ve hafif hastaların da düzenli aralıklarla testlere tabii tutulması gerekmektedir. Ayrıca Tip 1 solunum sorunları arasında yer alan bronşit, zatürre, astım ve KOAH gibi yaygın hastalıklarda da bu parametrelerin sıklıkla ölçüldüğünü unutmayın ve gerekli gördüğünüz durumlarda doktorlarınıza hatırlatmayı ve fikirlerini sormayı unutmayın.