Simülasyon, gerçek dünyadaki herhangi bir sistem veya operasyonun bilgisayarlar üzerine aktarılmasıdır. Simülasyonlar bugün bilgisayar ve teknoloji alanında en sık kullanılan teknolojilerden biri aynı zamanda yeni teknolojilerin üretilmesinde de simülasyonların büyük bir rolünün olduğu gerçek.
Simülasyonların en büyük özelliği gerçekçi etkiye sahip olması ve gerçek ortamı aynen taklit etmesi için modellenmiş olmalarıdır. Hiç araba kullanmayı bilmeyen birini direk trafiğe çıkartmak yerine simülasyonlarla kolayca eğitebilir ve araba mekaniği ile neredeyse birebir aynı performansı göstererek ona araba kullanmayı öğretebilirsiniz. Bu basit örnekten yola çıkacak olursak, basit bir sürüş simülatörü hem yakıt ve araç maliyetini ortadan kaldırabilir hem de en güvenli şekilde eğitim vermeyi kolayca sağlayabilir.
Sümülasyonların kullanıldığı alanların oldukça büyük bir yelpazede olduğunu belirtmeliyiz. Güvenlik, test, geliştirme, eğitim ve bilgisayar oyunları başta olmak üzere simülasyonlarla gündelik yaşamımızın hemen her alanında karşılaşabilmemiz mümkün. Düşük maliyetli olmaları, gerçeği taklit etme üzerindeki başarılı etkisi gibi önemli noktaları göz önüne alacak olursak simülasyonların hayatımızın neden tam olarak içinde yer aldığını da anlayabiliriz.
Simülasyonun kullanıcıya aktarılması kanadında devreye simülatör adı verilen yazılım veya araçlar girer. Bu yazılım veya araçlar modellenen simülasyonun tam ve eksiksiz şekilde kullanıcıya yansıtılması için kullanılır.